За Future Express и бъдещето на БГ рапа, или един БГ рап концерт в Терминал 1

За Future Express и бъдещето на БГ рапа, или един БГ рап концерт в Терминал 1

Здравейте прЕатели, щураци и R’n’B маняци! Вие отново сте с вечерната рубрика за нощен живот с афинитет към хипхоп, рап и гетотек, на която все още име на съм измислил. Призовавам да дръпнем, присвием очи и загледаме лошо. Гледате ли лошо? Ако да, значи сме готови да започваме.

Това е статия за БГ рап ивента Future Express, провел се на 30-ти октомври в клуб Terminal 1, нека се знае от начало. Който не чувства ритъма и не чупи в бийта врат, по-добре да вазира (брат)…

А така. Започваме.

Осъзнаваме се, преливащи от щастие в трамвай 10, докато си връткаме долно двулитровка, поклащайки се в такт на път към събитието. Очаква ни Future Express, бейби – събитие, събрало (едни от) най-добрите в БГ рапа, обединени за настъпване в немалката сцена на клуб Terminal 1. Влизаме…

На сцената Черноглед, представящ ямболската рап школа забива „ведри“ рими. Ако не познаваш този зъл рап гений, ще ми бъде приятно да се запознаете (Черноглед – „Не ме познаваш“). За изпълнението му можем да кажем накратко – истински, пропит с кал и студ твърд рап, от онзи, стария, дето вече го няма. Жалко за последното. Почитателите на веселяшки „хип хоп“ да си пускат The Voice и да не се бъркат в рапа. Така, продължаваме…

Мина се не мина време и хоп – на сцената група Dos Tress, начело с Fogg. Ще споменем само, че момчетата от Русе прекрасно издържаха линията на истинския неподправен олдскуул рап, поставена от Черноглед, като същевременно леко „изфънкариха“ атмосферата. Супер (таман – б.а.)!

Дойде ред и за други рапъри, чиито строен ред ние дори не се и опитваме да запомним, но все пак… ще се понапънем.

Silent CityПо непотвърдени данни в последвалите моменти се изкефихме дружно на Silent City & 4PK (като последният не спря да нагнетява и надъхва атмосферата до самия край на събитието, евала!), както и ветераните НОКАУТ (да, копеле, с големи букви – б.а.). Избухвацията, съвсем логично, беше на макс. Ако се чудите за каква енергия си говорим, просто чуйте. Усещате ли енергия, когато сме наблизо?

За участието на Газара и Гайдара, a.k.a. НОКАУТ, няма да говорим, понеже те бяха специални гости, което ще рече – изля се тежък рап само за ценители, посетили събитието. Пропусналите – следващия път да се поправят, както вече, смятам, се разбрахме.

Малко по-късно дойде и звездният момент за момчетата (предимно) от Борово (Пирово) – So Called Crew.

Любимецът на софийските начеващи рапери – Жлъчезар Живков и компания изпълниха с патос своите неземни рапове (смятам знаете), докато бат‘ Фичо удряше по някой друг бийт на микрофона (с уста). А сега – сериозно. Изригнахме! Избухнахме! Взривихме се… с як boom bap и „некои по-модерни рапо‘е“, както си требе, докато момчетата от „Сокол крю“ демонстрираха образцов синхронен бързоред. Ето за какъв рап си говорим, да се знае!

Leshper CrewСлед ударния сблъсък, нанесен ни от рап колектива So Called Crew, сцената бе заета от Leshper Art Crew, представляващи Ямболската рап школа. Не е тайна, че именно последните бяха и основните виновници за случването на това богоугодно БГ рап събитие. Нека им се поклоним задружно преди да бъдем засмукани от „шибаните колони“ („щом ритъмът е чук, а думите – пирони…“).  Естествено, чухме и по-новите (и вече) рап класики на LAC – „Контрасти“, „Вървя Напред“ и любимото ми „Сериали“, естествено – не пропуснахме да запалим и 120-ките по 120 пъти. Имаше и още…

После чухме и… рапъра и половина Владислав Керанов, подкрепен от Mentally Twisted (Most Hated MCz). Кой не знае Керанов (изписван от някои и като Keranoff), кой не е слушал за него? Ако до тук още си нямаш идея, моля те, изгледай, ей този One Shot от популярната поредица, който направи Влади известен, и вече ще знаеш. Ако пак се чувстваш несигурен/несигурна, значи… няма смисъл. Пусни си „Провал“ и се остави на съдбата, понеже живота ти е вече предопределен. Жалко. А иначе – ние се забавлявахме и бичихме дружно по една „еваларка“ на Керанов, понеже е забавен. Респект за артистите с чувство за хумор в клет и унил сив свят.

А сега – продължаваме по темата Future Express

По-късно вечерта музикалната програма беше изкривена (в добрия смисъл) от почти психеделичното включване на Венци, а.к.а. VanSan, подкрепен от Freakcello (пичът с челото). Ето за такъв болен звук си говорим, прЕатели. Накратко – даден ни бе урок веднъж за винаги.

MD BEDDAHДокато все още се двоумяхме дали да се лекуваме ментално или пък напротив – да се отдадем напълно на шизофреничните гласове в главите ни след гиг-а на Венци и „Лудото Чело“, сцената изскочи не кой да е, а самият MD Beddah! „Лирическият хулиган, израснал в полите на Врачанския Балкан” ни представи своя нов проект, включващ и живи музиканти. Докато живият звук се лепеше по ушите на феновете, Бедата нареждаше своите брутални и тежки лирики. Естествено, чухме „Просто прасе“ и други ъндърграунд химни, но… в същото време нямаше как да не обърнем и внимание на грозните сцени сред публиката – група охрани изхвърлиха момиче и момче по особено неприятен начин (Марто, поговори с охраните си, не беше никак свястно, нито лицеприятно за пред останалите, особено за такъв клуб – б.а.).

Та, абстрахирайки се от последната леко негативна нотка се премятаме отново на Future Express сцената, където нашите приятели рапърите (all stars) демонстрираха задружност и обединеност под една обща кауза – каузата за българския рап. На сцената видяхме и чухме почти всички изпълнители (или по-скоро – тези, които се добраха до микрофона) с уникално живо фрийстайл изпълнение на open mic.

Демонстрира се класа, проблесна и его, но… няма как, това е рапът, прЕатели.

Важното бе духът да остане жив и не сломен, да се обичаме и да градим/творим заедно. Какво друго? Абе Future Express си беше 6, който е пропуснал може само да съжалява. Ай, чао!