Fink Аgain

Fink Аgain

Две години след като омагьоса българската публика, британската звезда FINK се завърна в SOFIA LIVE CLUB за още един мрачен и опустошителен концерт.

автор: Ивайло Иванов

снимки: YoYo

Първото нещо, което направи впечатление, на влизане в SOFIA LIVE CLUB, бе голямата маса, отрупана с множество плочи, дискове, тениски, дори и значки и стикери – рекламни материали на Resurgam, новия албум на Fink, свидетелство за сериозната продукция на настоящото турне.

Второто нещо, което впечатляваше, беше разнородната тълпа. SOFIA LIVE CLUB беше пълен, но както винаги комфортен. Имаше достатъчно място за разминаване и танцуване. На дансинга пред сцената гъсти редици от фенове се бяха наредили в очакване.

В уречения час обаче, вместо концерта, на специално спуснат пред сцената екран започна прожекция. Видео арт колажите, които се лееха, представяха специфичен поглед върху съвременната музика и по-специално тази от Острова. Потъвахме в клипове, анимации, цитати, интервюта, от Pistols през Bowie, та чак до Cobain. В България нищо не започва навреме си мислеха някои, несъзнавайки че това е част от шоуто. Подготвителна, неангажираща, целяща да създаде представа къде се намира артиста Fink в океана от музика, или да даде идея за теченията, които са му повлияли през годините.

Около 40 минути след началния час на сцената излезе Stage Manager и след като се увери, че всичко е наред отиде backstage да извика музикантите, докато за фон тихо звучеше Velvet Underground.

 

След като поздрави публиката, Fink (Fin Greenall) изрази задоволство, че дим машините работят. Пространството на и около сцената беше плътно задимено – важна част от визуалната атмосфера, необходима за подобно изпълнение. Групата започна с бързо парче. Последваха по-бавни, dub, blues неща като се залагаше предимно на стар материал, а не само на парчета от новия албум. След всяка песен той правеше лично признание или обръщение, като постигаше връзка между себе си и света, себе си и публиката.

След четвъртата песен призна, че не се всичко е по-добре в съвремието с: “Книгите са по-добри от киндълите” и беше прав. Този подход постигна своята цел сред публиката. Някои от хората танцуваха, други припяваха заедно с Fink, но повечето бяха в ступор, в подобно на транс състояние, между пробуждане и вътрешна наслада, потопени в мрачна британска лирика и атмосфера.

 

Разбира се, в света на Fink имаше и доста funky jams. За артист, започнал кариерата си в областта на електронната музика, той беше изключително сдържан и умерено експресивен. Това може да бъде отдадено на факта, че е отраснал в известния с мрачната си атмосфера град Cornwall. “Преди работих в офис и стигнах върха, за да сляза пак на дъното и да правя това,” беше едно от признанията между песните.

Одухотворени и неудържими в посланията си музикантите сменяха стилове, ритми, бързина и инструменти. Самият Fink смени няколко пъти позицията си, разменяше няколко вида китари с колегите си, а барабанистът смени 2 сета барабани.

Самата сцена на SOFIA LIVE CLUB беше смалена от подредените в полукръг няколко панела от по 6 LED осветителни тела (специално от Острова), които светеха в синхрон с музиката и правиха цветовата атмосфера уникална, а преживяването още по-интензивно.

Над всичко оставаше усещането за влажно и облачно време, британска сериозност и откритост. “Идваме от трудни времена и ни предстоят такива. Всеки път като тръгвам на дълъг път се питам дали ще си заслужава цялото това усилие. И всеки път като видя лицата на толкова много хора, разбирам че си заслужава” каза накрая той. И беше прав.

Групата слезе от сцената и той се върна сам, за да направи прав отрепетиран бис с думите “This is what we want you to want”.

Докато публиката излизаше в позитивно, но сериозно настроение, сценичните работници вече събираха техниката, за да отпътуват към следващата дестинация от турнето.

Вижте също и: