Писма от звук хвърчат от Everest

Everest

Писма от звук хвърчат от Everest

Владо от Everest: Да експериментираме смело и безотговорно.

Преди няколко седмици открихме свежарите от Everest и веднага ги поканихме в Студио 69 на радио Реакция (естествено в предаването DJambore.com On Air), за да можем да ги пипнем и да чуем смеховете им на живо. Покорителите на Everest са Владимир Бочев (композитор), Мила Люцканова (актриса) и Кристин Рангелов (хип-хоп артист).

Изкушихме се да ги разпитаме писмено за туй-онуй и ето резултатът.

DJambore.com: Здрасти Владо, този път ще приклещим с въпросителни само теб. Кажи, що за птици сте и какви хора се захващат да катерят Everest?

Владо: Групата се създаде преди няколко години, но дори и аз не мога да определя кога точно, защо и как. В началото започнахме аз и Кристин, а идеята беше да правим проект, ориентиран към трип-хопа, но с времето осъзнахме, че насоката ще е далеч по-експериментална. В последствие решихме, че нуждата от женски вокал е неизбежна и понеже познавах и бях работил доста време преди това с Мила Люцканова, я поканихме да стане част от проекта. Това е, да речем, ядрото на групата. После към нас се присъединиха още двама – Гриша Маникатов (барабани) и Агнес Петрова (бас). В този състав напоследък работим по новите материали.

И така, ще се пробваме да изкачим Еверест, защото вече сме си го заплюли за нашия връх. Та, такива хора се катерят, като нас… Само ние си знаем как няколко месеци се лутахме измежду стилове и експериментиране, писане на няколко песни, от които първата готова беше „Писма от звук“…

DJambore.com: Е, добре де, как се пишат писма от звуци? Каква е идеята?

Владо: Основната музикална линия е моя, но спокойно мога да кажа, че тази песен е плод на колективен труд, защото всеки от нас добави нещо ново в нея, за да е такава, каквато я чувате днес. Тази песен претърпя около десетина метаморфози, преди окончателно да спрем да я променяме. Текстовете са силната страна на Кристин и въпреки, че много често се наговаряме каква ще е темата, лириките са изцяло негови. Засега.

Относно идеята – знам ли? Нищо конкретно. Чувства и мисли. Понякога това е достатъчно. Самият проект Everest е създаден с идеята всеки от нас да даде свобода на фантазиите си, не се замисляме толкова върху идеята или целта на една песен. Правим го за удоволствие и по усещане. Останалото просто се случва…

DJambore.com: И как просто се случи песента „Писма от звук“ да е в саундтрака на райдърския филм Снежна линия?

Владо: Режисьорът на „Снежна линия“ – Георги Гигов е човек, когото познавам и уважавам. Той успя да ме зариби с идеята си, още когато сценарият беше нахвърлян на лист хартия. Ските са нещо, с което никога не съм се занимавал или интересувал, но начинът, по който той искаше да интерпретира карането на ски ме зареди. Връзката с природата, магията и цялото това обаяние да се почувстваш свободен и дори безгрижен… Това влияние се оказа доста ползотворно за нас и малко след това се появи и втората ни песен – „Снежна линия“. Тя стана и заглавна песен към филма и заедно с „Писма от звук“, намериха място в саундтрака.

DJambore.com: Значи поддържате снежната линия, екстра. Какво да очакваме още от Everest? Какви върхове изкачвате, накъде сте тръгнали?

Владо: Работим по нов материал в момента и в най-скоро време ще чуете нова песен от нас. Хората, които са чули „Писма от звук“ и „Снежна линия“ вече се досещат, че могат да очакват доста стилови изненади от нас, но това е и основната идея, която ни събира – да експериментираме смело и безотговорно. Не правим планове за това, което предстои, не и грандиозни (смях по върховете). Важното е да продължаваме да намираме достатъчно време, за да си пишем писмата от звуци.

Снежен Филм Фест„Писма от звук“ е в саунтрака на филма „Снежна линия“, който ще бъде прожектиран по време на на първото издание на Снежен Филм Фест. Повече за готиния фест, както и програмата му, можете да разберете като цъкнете тук: www.ridersfilms.com

 

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=mG3Xe3YFWNM]