Максим Ешкенази ще дирижира новата звезда Алекси Кени

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Максим Ешкенази ще дирижира новата звезда Алекси Кени

Цигуларят Алекси Кени: „Нямам търпение да опозная София – древен град с младежки дух“

„Нямам търпение да опозная София, за която съм чувал толкова прекрасни неща – че е стара столица, че е древен град, но има младежки дух!“. Това сподели наскоро в специално интервю за българската публика младият американски цигулар Алекси Кени. Наскоро той направи блестящ дебют с California Symphony под диригентството на Донато Кабрера, а у нас Кени ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Многообещаващият талант ще представи Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон – Бартолди, за който той счита, че е една от най-великите творби не само в цигулковия репертоар, а в класическата музика въобще. „Концертът е наситен с чисти чувства, извиращи направо от сърцето. Романтичен е, без да бъде сантиментален“, споделя талантът в изявлението си за Класик ФМ радио.

Във втората част на програмата на 31 януари Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази ще изпълни още един от шедьоврите на Менделсон – Симфония №4 „Италианска“, която се отличава с неповторима енергия, мелодична красота и изящество.

Професионалната кариера на Алекси Кени протича по нетрадиционен начин. В детските и младежките си години той не участва в много конкурси. Изпълнява предимно камерна музика и свири в различни ансамбли. Едва по-късно решава да се насочи към соловите произведения и концерти с оркестър. През 2013 г. той постига голям успех със спечелването на конкурса на Гилдията на концертиращите артисти (The Concert Artists Guild) в САЩ, което му дава възможност за престижни ангажименти и самостоятелни изяви. Паралелно с това продължава да свири и камерна музика. Сега Алекси Кени е щастлив, че може да съчетае тези два различни аспекта на изпълнителската практика. „За мен е сбъдната мечта да мога да се изявявам и с концерти, и с камерни творби“, казва той. Носител на наградата „Ейвъри Фишер Кариър Грант“ за 2016 г., Кени е сред най-забележителните нови звезди на американската концертна сцена.

Специално участие в събитието ще вземе и младата българска изпълнителка на кларинет Ангелина-Огняна Гочева – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2017. Тя ще представи виртуозното Концертино за кларинет и оркестър, оп. 26 от Вебер. Ангелина е завършила Националното музикално училище в София, а след това учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Борислав Йоцов. В периода 2013 – 2015 г. тя е студент в Кралската консерватория в Антверпен по програмата Еразъм“. Ангелина е лауреат на редица международни конкурси у нас и в чужбина, участвала е във фестивала “Musica Mundi”, Белгия, Международната лятна академия “ISA” Австрия, Accademia Chigiana, Италия и др.

Концертът на Алекси Кени на 31 януари в зала „България“ (19:30 ч.) е част от поредицата „Концертмайсторите“, организирана от „Кантус Фирмус“. Събитието се финансира от програма „Култура“ на Столичната община и е включено в официалната културна програма по повод Българското председателство на ЕС.

ОЩЕ НОВИНИ ЗА СЪБИТИЕТО:

Концертът с Оркестъра на Класик ФМ радио на 31 януари 2018 г. е част от поредицата „Концертмайсторите“

Максим Ешкенази ще дирижира концерт с участието на новата цигулкова звезда Алекси Кени. Младият американски музикант ще гостува за първи път на българска сцена в края на този месец в поредицата „Концертмайсторите“. Алекси Кени ще свири у нас с Оркестъра на Класик ФМ радио и ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди. Програмата на концерта съдържа още Симфония №4 „Италианска“ от Менделсон и Концертино за кларинет от К. М. фон Вебер със специалното участие на младата българска кларинетистка Ангелина-Огняна Гочева – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“  през 2017 г. Събитието ще се състои на 31 януари 2018 г. от 19:30 ч. в зала „България“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община. Билетите за концерта са на цени от 20 до 50 лв. и вече са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в залата и на сайта Ticketsbg.com.

„Талант, който трябва да наблюдаваме“, така в. „Ню Йорк Таймс“ определя 23-годишния американски цигулар Алекси Кени. Той е носител на наградата „Ейвъри Фишер Кариър Грант“ за 2016 г. На 19-годишна възраст (през 2013-та) Алекси печели конкурса на „Гилдията на концертните изпълнители” (Concert Artists Guild), което води до неговия успешен дебют в престижната зала Карнеги Хол в Ню Йорк. Алекси е роден в Пало Алто (Калифорния) през 1994 година и има бакалавърска степен по музика от Консерваторията на Нова Англия в Бостън, където понастоящем завършва следването си като студент на Доналд Уайлърщайн и Мириам Фрийд.

През този сезон той ще дебютира със симфоничните оркестри на  Детройт, Кълъмбъс, Калифорния и Амарило, ще изнесе концерти със Симфоничния оркестър на Санта Фе, с „Лас Вегас Симфони” и ще представи няколко камерни рецитала в Карнеги Хол заедно с пианистката Ренана Гутман. С голям успех той е участвал на фестивала „Mostly Mozart“ в Линкълн Център. Като изпълнител на камерна музика Алекси Кени си е партнирал с артисти като Гидон Кремер, Кристиан Тецлаф, Стивън Исерлис и др.

Максим Ешкенази е един от най-изявените български диригенти. Наред с популярната поредица „Фортисимо“, създадена от него, той продължава и своята силна серия от концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио в рамките на цикъла „Музиката на Америка“, където солисти бяха световноизвестните музиканти Джошуа Бел, Гил Шахам, Пинкас Цукерман, Мидори Гото, Елизабет Питкерн и др. На 31 януари Ешкенази за първи път ще си партнира на сцената и с многообещаващия талант на американската музика – Алекси Кени.

Цикъл „Концертмайсторите“

„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Летиция Морено и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).

Вижте също и:

януари 31 2018

Детайли

Date: януари 31, 2018
Time: 19:30 - 21:30
Цена: 20лв.-50лв.
Събитие Tags:, ,
Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/134444937229073/

Място:

Зала България

ул. "Аксаков" №1
София, Bulgaria

+ Google Map

Visit Venue Website

Организатор

Cantus Firmus
Website: Visit Organizer Website