Голям коледен концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Голям коледен концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио

Концертът „Бяла Коледа“ на 19 декември в зала „България“ ще отбележи 24-тия рожден ден на първото и единствено частно радио за класическа музика в България – Classic FM радио.

Точно на същата дата през 1994 г. в българския ефир прозвучава първото предаване на медията, която днес е част от bTV Radio Group. През следващите години радиото бързо добива популярност чрез своята уникална музикална колекция, интересните си рубрики и многобройните интервюта с изявени музиканти, артисти, художници, писатели и журналисти. От 2001 година започва и активната продуцентска дейност на екипа с организацията на „Европейски музикален фестивал“ и създаването през 2002 година на Оркестъра на Classic FM радио. През 2007 година концертният отдел на радиото се обособява в самостоятелна продуцентска агенция „Кантус Фирмус“, която довежда за първи път у нас световни звезди на класиката, като Джошуа Бел, Роб Фишер, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Гил Шахам и много други.

Поради близостта на датата 19 декември до Коледните празници, концертът за рождения ден на радиото, по традиция ще представи празнична коледна програма в изпълнение на талантливите музиканти от Оркестъра на Classic FM. Тази година в събитието ще вземат участие също солистите Гергана Николаева (мецосопран) и Денко Проданов (тенор), както и хоровите състави „Пим-Пам“ от София и „Фортисимо“ от Бургас. На пулта ще застане основният диригент на оркестъра – маестро Григор Паликаров. Публиката ще чуе любими на всички поколения коледни песни от цял свят, които винаги създават неповторимо празнично настроение.

Билети за концерта „Бяла Коледа“, организиран от „Кантус Фирмус“, могат да се намерят на касата на агенцията в зала „България“ и онлайн на TicketsBG.com. Цените са от 15 до 35 лв., но част от ценовите категории вече са на привършване. Работно време на касата: понеделник – петък 9:30 – 13:30 и 15:00 – 18:45, почивни дни: събота и неделя.

ОЩЕ НОВИНИ ЗА СЪБИТИЕТО:

В събитието ще вземат участие детски хор „Пим-Пам“, ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас и солистите Гергана Николаева и Денко Проданов

Голям коледен концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио ще зарадва публиката в навечерието на Рождество Христово в края на тази година. На 19 декември от 19:30 в зала „България“ ще звучат най-хубавите коледни песни, изпълнени в аранжименти за оркестър, хор и солисти. Към благородния оркестров звук ще се добавят звънките гласове на детски хор „Пим-Пам“ с диригент Ирена Христова и вокален ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас, ръководен от Милена Добрева. Специални гости на сцената ще бъдат Гергана Николаева (мецосопран) и Денко Проданов (тенор), а на пулта ще застане основният гост-диригент на оркестъра – маестро Григор Паликаров.

Програмата е съставена от любими песни, които винаги са били част от зимния празничен сезон: „Тиха нощ“, Jingle Bells, Merry Christmas Everyone и др. В изпълнение на солистите публиката ще чуе и шедьоври като Ave Maria от Бах/Гуно и от Франц Шуберт, Panis Angelicus от Цезар Франк, коледните хитове Happy Xmas от Джон Ленън, Feliz Navidad на Хосе Фелисиано, както и неповторимата българска песен “Отново е Коледа” от Борис Карадимчев.

Билетите за концерта, организиран от „Кантус Фирмус“, са в продажба от днес (18 октомври) на касата на агенцията в зала „България“ и онлайн на TicketsBG.com.  Цените са от 15 до 35 лв. Работно време на касата: понеделник – петък 9:30 – 13:30 и 15:00 – 18:45, почивни дни: събота и неделя.

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. Съставът е партнирал на редица световни майстори на класическата музика, гостували в България през последните години: Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Гил Шахам, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Максим Венгеров, Енио Мориконе, Ричард Клайдерман, Андреа Бочели и много други. Оркестърът е гастролирал в Испания, Германия, Франция, Дания, Норвегия и е отличен с четири награди “Кристална лира”.  

Детски хор „Пим-Пам“ е създаден през 1979 г. През годините хорът популяризира естествената, неповторима детска интерпретация на песни в различни стилове и жанрове. С еднакво майсторство „Пим-Пам“ изпълняват песни за деца, хитове от световната популярна музика, съвременни преработки на български фолклор и творби на големите композитори от Барока до наши дни. Голямата популярност на хора се дължи на многобройните концерти в България и чужбина, на предаванията по българските телевизионни канали и радиостанции и на записите. Хорът е изнасял концерти в Швеция, Унгария, Румъния, Турция, Италия, Франция, САЩ, Пуерто Рико, Украйна, Канада.

Вокален ансамбъл “Фортисимо” е създаден през 2014 г. Диригент и художествен ръководител е Милена Добрева. В състава участват ученици от различни училища и гимназии от град Бургас. Ансамбълът печели обичта на публиката с вокалното си майсторство, хомогенно и експресивно звучене и красивата си визия. Носител е на първи места и Гран При на национални и международни конкурси, победител e в телевизионния проект „Игра на хорове“ в предаването „Шоуто на Слави“. През юли 2018 г. бургаските таланти спечелиха златен медал и Гран При в категория Вокални ансамбли на Световните хорови игри 2018 в ЮАР.

Гергана Николаева е родена в София и започва да се занимава с музика от детска възраст. В продължение на десет години тя пее в Детския хор на БНР с диригент Христо Недялков. През 2002 г. завършва НМА “Проф. Панчо Владигеров“, София със специалност Оперно пеене в класа на доц. Ирена Бръмбарова. Изучава актьорско майсторство в класа на академик Пламен Карталов и работи с проф. Борис Хинчев. През 2004 г. завършва магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци – Ritorna Vincitor, Италия.

Певицата има активна концертна дейност с няколко crossover проекта съвместно с композитора и продуцент Георги Красимиров – Герасим. През 2017 г. излиза нейният албум „Pop meets Classic“ с нови аранжименти на популярни оперни арии, а в продукцията участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Камен Воденичаров, Тони и Лео.

Денко Проданов завършва НУИ “Добри Христов” във Варна, след което е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Илка Попова. Продължава обучението си с магистратура в специалност Музикално-сценична режисура в класа на доц. д-р Виолета Горчева отново в НМА. Осми сезон Денко Проданов е солист в Националния музикален театър “Стефан Македонски” с главни роли от постановките “Лелята на Чарли”, “Бал в Савой”, “Аладин е един”,  “Службогонци”, “Моята прекрасна лейди”, “Графиня Марица”, “Фраскита”, “Цигански Барон”, “Любов и смърт в Мулен Руж”, „Булевардът на Залеза“, “Бягство” и др. Участвал е с успех и в независимите проекти “Алис в страната на сънищата”, “Грозното пате” и др. Носител е на две награди “Кристална Лира” (2014 г. в категория млад изпълнител и 2016 г. в категория оперно и оперетно изкуство). През сезон 2017/2018 г. Денко Проданов участва в спектаклите на  оперетата „Царицата на чардаша“ в НМТ, както и в хитовата постановка на мюзикъла  “Mamma mia!” в Софийската опера и балет.

Григор Паликаров е диригент в Националната опера и балет и към настоящия момент репертоарът му включва повече от 55 оперни и балетни заглавия, а от 2005 г. е и главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик.

Той гостува на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и постоянен гост-диригент от сезон 2008/2009, Софийската филхармония, СО на БНР, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и др. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ и др. Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл „Нов Тон“, Компания „Опера Съркъл“ (Кливланд), Симфоничен оркестър – Юкатан и Симфоничен оркестър – Монтерей, Мексико и много други. През 2014 г. дирижира и два концерта на фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Германия).

декември 19 2018

Детайли

Date: декември 19, 2018
Time: 19:30
Цена: 15лв. – 35лв.
Събитие Tags:, ,
Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/254102175303500/

Място:

Зала България

ул. "Аксаков" №1
София, Bulgaria

+ Google Map

Visit Venue Website

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!