„Далия“ квартет от Испания гостува за първи път в България на „Европейски музикален фестивал“ 2018

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

„Далия“ квартет от Испания ще гостува за първи път в България в рамките на 18-тото издание на „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за тази година. Струнният състав ще представи премиерно у нас испанска камерна музика от втората половина на XX век и началото на XXI век. Концертът ще се проведе на 11 април от 19:30 часа в камерна зала „България“ и се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Институт Сервантес – София. Съорганизатор на „Европейски музикален фестивал“ е Министерството на културата на Р. България.

Членовете на квартета Олегер Белтран, Елена Рей, Анна Пуч и Ерика Вайс имат солидна кариера в елитни европейски оркестри. Събрани от амбицията да открият нови естетически измерения и стилово майсторство в камерната музика, те постигат уникален звуков облик на квартета, който е много емоционален и същевременно прецизен. През миналия сезон „Далия“ квартет изнесе концерти в редица градове на Испания и представи в Барселона камерна версия на „Песен за земята” от Густав Малер заедно с прочутия немски баритон Матиас Гьорне. Четиримата музиканти са свирили заедно на фестивала „Шубертиада Вилабертран“ и в „Театро де Сария“ в Барселона. Наскоро ансамбълът дебютира в Л’Аудитори – Барселона в съвместен концерт с квартетите „Новус“ и „Армида“. Предстоят им дебюти в „Двореца на музиката“ в Барселона и в концертната зала Аудитори в Жирона в рамките на фестивала „Иберкамера“.

Пред софийската публика музикантите ще изпълнят Струнен квартет “Изглед към морето” от Едуард Толдра, Струнен квартет № 2 от Роберто Герхард, както и Квинтет с кларинет от Хесус Торес, посветен на композитора Гонсало де Олавиде. В концерта ще участва и младата кларинетистка Лаура Руис Феререс от Испания.

Концертът на „Далия“ квартет в София е част от проекта “Европа” на Институт Сервантес и испанския Национален център за разпространение на музиката, чиято цел е да запознае европейската публика с достиженията на испанската музикална култура.

Билетите за събитието са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com

Вижте също и:

Великият цигулар Гил Шахам идва за първи път в България през януари 2017-та година
Студентският симфоничен оркестър на НМА с концерт в „Европейски музикален фестивал“ 2017
Концертмайсторът на Кралската опера на Валония представя камерна програма с изявения пианист Петър П...
Двама концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон
Максим Ешкенази ще дирижира новата звезда Алекси Кени
Цигуларят Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал 2018
април 11 2018

Детайли

Date: април 11
Time: 19:30 - 21:00
Събитие Tags:, ,
Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/2117491195203060/

Място:

Зала Бълагария

ул. "Аксаков" №1
София, Bulgaria

+ Google Map

Visit Venue Website