Цигуларят Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал 2018

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Цигуларят Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал 2018

Музикантът пристига със забележителната си цигулка „Страдивариус Екс Кройцер“ от 1727 година

Осемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ стартира в петък – 30 март, с концерт на феноменалния руски цигулар Максим Венгеров. Знаменитият музикант ще пристигне у нас в ранните часове на 29 март с чартърен полет от Санкт Петербург. Гостуването му там е свързано с участие в тържествен концерт с оркестъра на Филхармонията по случай 100-годишнината на азербайджанския композитор и диригент Кара Караев. На 28 март Венгеров ще представи рядко изпълнявания Концерт за цигулка от Караев в голямата зала на Филхармонията под диригентството на Рауф Абдулаев. Веднага след събитието той ще пътува за София, където на 29 март ще репетира със Софийската филхармония и диригента Найден Тодоров. На 30 март в зала №1 на НДК от 20:00 ч. те ще представят стилна програма от творби на Йоханес Брамс – Концерт за цигулка в ре мажор и Симфония №1 в до минор. „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ и е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Както повечето велики цигулари от нашето съвремие Максим Венгеров свири на забележителна цигулка от прочутия италиански майстор Антонио Страдивариус. „Страдивариус Екс Кройцер“, с която идва цигуларят, е създадена в късния творчески период на лютиера – през 1727 година. Цигулката има характерен плътен звук и Венгеров неведнъж е споделял, че тя има специално значение за него и е изключително щастлив да свири на нея. В миналото инструментът е бил притежание на легендарния Рудолф Кройцер, основоположник на френската цигулкова школа, на когото Бетовен посвещава една своя соната. Венгеров се сдобива с цигулката през 1997 година и споделя, че е трябвало специално да промени техниката си на свирене, за да може да се адаптира към нея.

Максим Венгеров пристига у нас със съпругата си Олга Гринголц, която е изкуствовед. За нея Максим казва, че е открил сродната си душа. Двамата са женени от 2013 година и живеят в Монако с двете си дъщери, а Олга е сестра на друг известен руски цигулар – Иля Гринголц.

Ограничено количество билети за концерта на Максим Венгеров и Софийската филхармония все още могат да бъдат закупени от касите в зала „България“ и в билетния център на НДК. 

ОЩЕ НОВИНИ ЗА СЪБИТИЕТО:

На 30 март в Зала 1 на НДК забележителният руски цигулар Максим Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със Софийска филхармония, под диригентската палка на Найден Тодоров. В програмата е включена също и Първата симфония на Брамс.

Изявата на Максим Венгеров в София на 30 март се очаква с голям интерес от българската публика, която още помни първото му гостуване у нас през 2006 г. Оттогава до днешна дата признанията за таланта на Венгеров идват от всички краища на света, а даровитият музикант продължава да катери нови и нови върхове в кариерата си. Неговите изпълнения, наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите цигулари на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство.

През октомври 2017 г. Максим Венгеров изнесе два забележителни концерта в Карнеги Хол (Ню Йорк), със Симфоничния оркестър на Монреал под диригентството на Кент Нагано. През същия месец той осъществи световната премиера на Концерт за цигулка от китайския композитор Циганг Чен (Qigang Chen), написан специално за Венгеров. Изпълнението бе част от Международния музикален фестивал в Пекин. През януари тази година цигуларят изнесе блестящ рецитал в престижната зала „Стратмор“ във Вашингтон заедно с пианиста Рустем Сайткулов. „Вашинтон поуст“ пише следното по повод концерта: „Спиращо дъха изпълнение! Венгеров свири с такава вродена лекота, че техническите трудности не се усетиха от публиката.“ (Anne Midgette, 28 януари).

На сцената на Зала 1 на НДК Венгеров излиза със Софийска филхармония, дирижирана от Найден Тодоров. Маестрото е селектирал 82-ма от най-добрите ни музиканти, които заедно със световната гост-звезда Максим Вангеров да представят едно от най-забележителните събития в класическата музика за 2018 г.

Билетите за концерта са в интензивна продажба и част от ценовите категории вече са изчерпани. Продажбата е на касите в зала „България“, в билетния център на НДК, както и онлайн на Ticketsbg.com. Събитието е един от акцентите в официалната културна програма на София по време на българското председателство на ЕС.

“Европейски музикален фестивал”, организиран от “Кантус Фирмус”, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 година. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. 

март 30 2018

Детайли

Date: март 30, 2018
Time: 20:00 - 22:00
Цена: 50лв. – 100лв.
Събитие Tags:, ,
Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/107188453258788/

Място:

НДК

пл. България 1
София, Bulgaria

+ Google Map