16 държави от Азия представят изкуството и културата си в София

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

16 държави от Азия представят изкуството и културата си в София

На 15 юни стартира третото издание на фестивала на азиатската култура „Магията на Изтока“. Събитието, събрало на едно култура, изкуство, бит и традиции от 15 държави от континента на изгряващото слънце ще се срещне с публиката в столичния парк „Борисова градия“ – сцена „Лятна естрада“ и прилежащите ѝ алеи от 10 до 20 ч. в съботния юнски ден. С богата програма от театрални, музикални, танцови и кулинарни изпълнения, бойни демонстрации и традиционни игри и умения, събитието се обявява и в подкрепа на деца и семейства в риск от раздяла, кауза на фондация „За нашите деца“, партньор в благотворителната акция на фестивала за втора поредна година.

Предварително шествие-парад на участниците от фестивала, целящо да подготви посетителите за очакваните активности в съботната програма, ще се случи на 14-ти юни, петък от 17 ч. около лятната естрада на парк Борисова градина.

Цветната и богата програма на фестивала „Магията на Изтока“ предлага срещи с митични същества и древни герои от всички кътчета на Азия. Датиращият от преди над 500 години зрелищен индийски танц „Катакали“ ще бъде показан на българска публика за първи път; митът за доброто и злото, коренящ се в балийската митология ще бъде представен на сцена в гигантски костюм-кукла от посолство на Индонезия; модно ревю от Виетнам; фолклорни перкусии от Корея; бойни демонстрации по Кендо, Айкидо, Таекуондо и „тайландският бокс“ Муай Тай ще очароват посетителите на фестивала.

Специално за „Магията на Изтока“ в България се завръща пакистанското дуо художници, за да изрисува в популярния пакистански уличен стил „Art Truck“ автобус от столичната транспортна мрежа, който след това ще остане да се движи украсен из софийските улици.

Ароматни и екзотични кулинарни изкушения очакват посетителите в Борисовата градина тази събота. Традиционен печен хляб от Ирак, стриийт фууд от Япония, разнообразие от корейски специалитети, индонезийски нудли, тайландски сладки, суши, индийска веганска храна, палестински хляб и още много предложения за любителите на азиатската кухня.

За най-малките и за всички изкушени да опознаят магичната азиатска култура отблизо са предложени и безплатни ателиета по индонезийското изкуство батик – рисуване с восък върху плат; направата на декорации и бижута в техниката Pixel art, картички и книгоразделители в японската техника Кири-е, традиционни японски късмети – Омамори и бродирани топки Темари, организирани от клуб Накама. Желаещите ще могат да научат умели китайски техники за рязане на хартия, да пробват калиграфия или да играят традиционни корейски игри. Извън настолните занимания всеки желаещ може да се включи и в уроци по к-поп, по индонезийски танци,  да участва в йога флаш моб, посветен на Международния ден на йога на 16.06, да се научат да свирят на музикален инструмент от бамбук или пък да пробват тайланския спорт Сепак Такро.

Водещи на събитието тази година са известната радиоводеща Ива Дойчинова, музикантът Пейо Филипов и актьорът Владимир Зомбори.

Колко средства са събрани от благотворителната кампания ще разберем още в същия ден от 19 ч., когато от сцена ще се теглят победителите от благотворителната томбола.

Още за събитието:

Митични същества, зрелищни изпълнения и пищни костюми от всички кътчета на Азия пристигат в България на 15-ти юни за третото издание на фестивала на азиатската култура “Магията на Изтока”, иницииран от посолство на Индонезия в България, в партньорство с още 15 дипломатически мисии от Азия у нас. Както всяка година, така и тази, фестивалът се обявява в подкрепа на благородна кауза в партньорство с фондация “За нашите деца”. Билети за благотворителната томбола ще се продават на цената от 5 лв., освен в деня на събитието, така и седмици по-рано, в търговската мрежа на Eventim в цялата страна и онлайн. Всички закупили билети участват в томбола за над 50 награди, най-голямата, от които, двупосочен билет за двама до избрана дестинация в Азия, щедро предоставени от Turkish Airlines, дългогодишен партньор на каузата. А събраните средствата от събитието фондация „За нашите деца“ ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

Специални гости – майстори на танца, музиката, театъра и бойните изкуства пристигат от всички кътчета на Азия за дългата над десетчасова програма на сцена в столичния парк “Борисова градина” на 15-ти юни. Феноменът на древния индийски “танц с очи” Катакали открива фестивалния ден с нажежаващо изпълнение, разказващо митични притчи и религиозни епоси, единствено чрез мимики, жестове и израза на лицето и тялото, декорирано с пищни орнаменти и костюм. Твърди се, че един “майстор Катакали” се подготвя десетки години преди първото си излизане на сцена, а самото приготовление в костюм и грим отнема повече от четири часа.

Митът за Баронг-Рангда, вечната борба между доброто и злото, произлизащ от древните корени на балийската митология, ще бъде представен на сцена от артисти от Индонезия и България, носещи обемни костюми от естествена козина, маски, изработени от свещено дърво, множество украшения от огледала, рефлектиращи светлината, седеф, скъпоценни камъни и ръчно изработена телешка кожа с традиционни орнаменти. „Китайски дракон“ ще предхожда гостите на фестивала, въвеждайки ги в екзотиката на азиатския континент.

Бойните изкуства от изтока, съчетаващи дисциплина, дух и майсторство ще бъдат представени от „самурайската школа” по кендо – древното японско изкуство по фехтоване, демонстрации по айкидо; корейско таекуондо; тай чи от Китай и тайландски бокс Муай-Тай и Бурай-Тай.

Посетителите на фестивала, провеждащ се на 15-ти юни в „Борисовата градина” ще могат да се запознаят отблизо и с традиционна мода от Виетнам, представяща уникални произведения от различни тъкани и цветове на традиционното виетнамско дамско облекло Ао зай. „Танц с ветрила”, „Танц с шапки” и „Ангелски танц” за плодородие ще бъдат изпълнени още от Виетнам. Република Корея завладява с ритъм, дух и изящество чрез корейската фолклорна трупа, единствена на Балканите, изпълняваща в този жанр – „Со Йънг Самулнори”, които ще ни потопят в традициите на страната, свързани с ритуалите за плодородие и благодат. Смята се, че всеки от инструментите, с които се изпълнява музиката, въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: джанггу (барабан във формата на пясъчен часовник) напомня дъжда, куенггуари (по-малък гонг) – гръмотевицата, джинг (по-голям гонг) – шума на вятъра, а бук (цилиндричен барабан) – звуците на облаците. Република Корея предлага програма и за феновете на нашумелия корейски музикален стил – к-поп със събиращите многобройна публика танцови състави „Cypher” и „Toxic”, като последните са сред финалистите на Световния фестивал по К-поп в Република Корея през 2018 г.

И още, филипински национални песни, изпълнявани от деца, националната палестинска танцова трупа „Алкаумия” ще спечели отново публиката с енергия и ритъм, музика от Бангладеш, съвременна интерпретация на виетнамски фолклор от танцова формация „Sofistic Jivo” и още много, много изпълнения и представяния на сцена очакват посетителите на тазгодишното издание на фестивала на азиатската култура „Магията на Изтока“.

Изложбените щандове на всяко посолство ще предлагат на посетителите сувенири, произведения на изкуството, бижута, ръчно правени предмети, храни и напитки, като част от средствата, събрани от тези продажби ще се дарят за каузата на фондация „За нашите деца“ – сигурна семейна среда за всички деца и подкрепа на родителите още от първия миг. Колко средства са събрани от предварителната кампания и от дарители на място ще стане ясно още в същия ден от 19 ч., когато от сцена ще се теглят победителите в благотворителната томбола.

Фестивалът „Магията на изтока“ се осъществява и тази година в партньорство с Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община; както и благодарение на партньорите IPS, Bohemia, Poseidon, Devin, Бонанза Бачорски; изложителите: Манджа Ван, Моменто, Чили Хилс, Сокони, Тако Фуудс, Мутай, Анагам Био, Бомбай Къри, Веге работилница Дока Дауджи, Витошко Лале и всички дарители на награди за благотворителната томбола: Turkish Airlines, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, SailWithMe, Restaurant Eisha, KWIAT, InGlobo, Este SPA, Маtzalo, Victoria Spa, 13grams, GOOD BOX, Бирария Palivec, KREO, Royal Thai, Yati Cooking, Indomie.

 

Културното събитие е инициирано от посолство на Индонезия в България, и се осъществява съвместно с Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Ирак, Иран, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония.

Третото издание на превърналия се вече в традиция софийски фестивал на азиатската култура е в подкрепа превенция изоставяне на деца и ще се проведе на 15-ти юни в Борисовата градина, София

Третото издание на, превърналия се вече в традиция, ежегоден фестивал на азиатската култура ще представи традиционно изкуство и култура от 16 държави от континента на изгряващото слънце и ще се състои на 15-ти юни от 10 до 20 ч. на лятната естрада и прилежащите алеи в софийската Борисова градина. Фестивалът, организиран по инициатива на посолство на Индонезия в България, и съвместно с Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Ирак, Иран, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония, и тази година е посветено на благородната кауза на фондация „За Нашите Деца“ –  сигурна семейна среда за всички деца и подкрепа на родителите още от първия миг. Средствата от събитието  организацията ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

За нас бъдещето на децата по света е сред най-важните сфери, в които нашите общества трябва да инвестират ресурси. Нашите общности се обединяват, освен, за да демонстрираме богатството, разнообразието и единството на азиатската култура, но и за да допринесем за по-светлото бъдеще на децата в България.“, казва Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на посолство на Индонезия в България.

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца“, добавя „Благодарни сме на организаторите на азиатския фестивал и особено на Н.Пр. Расджид, основен инициатор на събитието, че за втори пореден път ни се доверяват и ни подкрепят в мисията ни да дадем увереност на семействата, за да преодолеят трудностите и да останат заедно. Защото само семейството може да даде стабилна основа за успешното развитие на детето и единствено в семейство то може да получи равен шанс и да се радва на пълноценен живот.

Фестивалът под надслов „Магията на изтока“ и тази година ще предложи повече от богата и пъстра програма с танцови изпълнения, музикални, театрални и бойни изкуства на лятната естрада. Изложбените шатри на всяко посолство ще предлагат сувенири-уникати, аксесоари, екзотични храни и напитки, средствата от продажбата на които ще допринесат за благотворителната кауза. Атрактивната програма ще бъде допълвана от зона за йога и релакс, уроци по традиционни източни танци, ателиета по рисувана коприна, древни настолни игри и много други активности,  в които всеки може да се включи свободно.

Фестивалът е с вход свободен, но насърчава посетителите да участват в благотворителната томбола като закупят билетче, с което помагат за това по-малко деца да бъдат изоставени от своите родители и да прекарат първите години от своя живот в самота и изолация, далеч от пълноценна грижа и обич. Посетителите, закупили билети, ще имат възможността да спечелят награда от многобройните партньори-дарители на фестивала, сред които и най-голямата награда – двупосочен билет за двама до азиатска държава по избор, предоставен от дългогодишния партньор на събитието – Turkish Airlines.

Събитието се осъществява и тази година в партньорство с Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община.

юни 15 2019

Детайли

Date: юни 15
Time: 10:00 - 20:00
Цена: FREE
Събитие Tags:

Място: