За Пътя към прозрението – нов албум от рок- група ЕРИДАН

Еридан

За Пътя към прозрението – нов албум от рок- група ЕРИДАН

С Еридан разговаря Нелиан Николова.

Седя и ги чакам в едно малко, но уютно кафене… Навън вече повече от час вали… Не обичам да е мрачно… Тогава, някак и хората ми изглеждат още по-сърдити… Моите хора малко закъсняват, такива са музикантите, винаги приятно разсеяни и винаги себе си!
Идват, напук на времето навън- усмихнати и излъчващи обичайната позитивна енергия. Усещам, че отново времето ми с тях ще отлети неусетно – в сладки приказки за рока, Живота, такъв, какъвто е… и новия им албум- „Пътят към прозрението…”

Нелиан: Разкажете няколко думи за себе си, за онези, които не ви познават…

Иво: Групата ни съвсем скоро става на 12 години. Съставът, в който сме в момента е: Павлин Манев- вокал, Димо Тодоров- китари, Стоян Петров- барабани и аз Иво Икономов- бас и вокал. Пътуваме много- имаме участия в България и чужбина. Харесваме това, което правим.

Павлин: Всеки един от нас е закърмен с рок музиката… Учили сме се от най-големите в това изкуство.

Димо: В допълнение мога само да кажа, че сме истински рокаджии, обичащи хубавата музика, хубавите жени и… хубавото пиене! (смях)

Нелиан: Стараем се да сме навсякъде и да „подслушваме“ всичко. Така разбрахме, че готвите нещо нов албум „Пътят към прозрението…”. Дълъг ли е пътят към прозрението и всеки ли минава по него?

Стоян: Може би е не просто дълъг, а много дълъг… и всеки минава по него, рано или късно…

Павлин: Всеки човек сам трябва да открие своя път към прозрението. Да не е „вечно сляп”- както, се пее в албума ни.

Димо: За нас наистина беше дълъг… Но, сега сме по-убедени от всякога, че именно авторската музика е най-ценното, което някога сме правили.

Иво: Трудно е, докато се стигне до този път. След това е по-лесно. И… е препоръчително всеки да мине по него.

Нелиан: В какво вярва рок-група ЕРИДАН и за какво се бори?

Иво: Всеки от нас, може би, вярва в различни неща. Но, като цяло всички вярваме в добрината на хората…и за нея се борим! Да го има доброто у човека!

Димо: Вярваме, че с този албум ще достигнем до сърцата на хората и всеки ще открие по нещо за себе си в него.

Павлин: Всеки човек трябва да вярва, че ще успее… И ние вярваме в това.

Нелиан: Каква е цената, която един артист трябва да плати, за да създаде стойностен продукт в България?

Стоян: Ако говорим за финанси, цената е огромна, имайки предвид възможностите на българина. Един стойностен проект ти идва от сърцето и душата, а това няма цена.

Димо: Няма да отговоря в цифри. Важното е да си подготвен и да си сигурен в това, което правиш.

Павлин: Цената е огромна… но, си заслужава!

Иво: Упоритост и много здрави нерви… това е цената!

Нелиан: Кое дърпа света надолу и може ли Изкуството да постави едно ново начало?

Иво: Уникален въпрос! Самото изкуство е началото! И то е най- големият враг на злото.

Павлин: Безверието дърпа света надолу! От там идват и воините, и всичко зло. Посланието, което ние носим, чрез изкуството, което правим е много важно. То ще постави едно ново начало, нов стил в рока в България.

Димо: За мен алчността е на първо място в списъка с нещата, които дърпат света надолу. Искам и вярвам, че изкуството има шанс.

ЕриданНелиан: Какво е основното послание на албума, какво искате да кажете на хората с музиката си?

Димо: Да се обичат, да си вярват един на друг, да направят нещо, дори и много малко, но за някой друг.

Иво: Хората трябва да вярват в себе си и в хубавото, което тепърва ни предстои.

Нелиан: Сбъднахте ли детските си мечти и мислите ли, че децата днес мечтаят?

Стоян: Детските мечти не могат да бъдат сбъднати за един живот. Според мен всяка една душа мечтае. В момента, в който спреш да мечтаеш, си обречен.

Димо: Аз лично сбъднах една голяма своя мечта- да оставя нещо след себе си! А, децата- няма как да не мечтаят. Само се моля, мечтите им да са като нашите- чисти.

Иво: Аз почти сбъднах своите. И да, мечтаят децата, но според мен, по малко странен начин. Мислите, които трябва да изпълват съзнанието им, някак са заменени от мисли, които не са за тяхната възраст.

Павлин: Когато човек сбъдне своя мечта, той веднага трябва да си постави нова цел. Да вдигне летвата, да развива себе си. Относно децата… те, като че ли, живеят и мечтаят повече в един измислен виртуален свят, а не в този, който е тук и сега! И до голяма степен, ние, родителите сме виновни за това, ние ограбваме мечтите на децата си.

Нелиан: Има ли истински рок в България, има ли достатъчно поле за изява на този стил музика и повече му се пречи или повече му се помага, за да може да достигне до хората?

Стоян: Рок в България е имало винаги и винаги ще има. На този стил музика в България винаги са били правени опити да се пречи, но никога с успех.

Димо: Разбира се, че има истински рок в България! Български рок! Смятам, че местата за изява са малко и като цяло- този стил музика е оставен по течението, за добро или зло! Но, го е имало, има го и винаги ще го има. Хората имат нужда от рок.

Иво: Има и то многооо! Не му се помага особено, но който помага, го прави от сърце! Какво по-ценно от това?!

Павлин: Слушайте „Пътят към прозрението” и ще чуете истински рок! Открийте посланието му!

Какво по- ценно от това да споделиш мисли и чувства с хора, отдадени изцяло на мечтите и сърцата си, отдадени изцяло на музиката и истинския рок. С нетърпение очаквам Еридан да ме поведат по пътя към прозрението…