Duel Of The Iron Mic (Freestyle Battles) Part 2 at Five High

Duel Of The Iron Mic (Freestyle Battles) Part 2 at Five High

На 31.03. бяхме на Duel Of The Iron Mic (Freestyle Battles) Part 2 at Five High – зрелищен рап сблъсък, събрал фенове на хип-хопа и най-вече рапа в свободния стил от всякакво потекло и с всякакъв background в закрития Five High skatepark, близо до Сточна гара, където лирико-убийствата не спряха цяла нощ. Започваме!

28 (или дали не бяха всъщност 30) бяха предварително записалите се за фрийстайл рап битката участници, което говори само, че хип-хоп и рап в България има. Бих добавил – има хора, които чувстват културата и живеят хип-хоп и дишат (да не кажа „плюят“, че на БГ не е яко) в рими. Точка! А сега – към оскъдните спомени от зрелищния рап сблъсък вчера:

Ще започнем с това, че официални съдии на събитието бяха доказали се МС-та от 3 поколения – SENSEI [DiS (Denyo i Sensei)], ATILA [SHANO CREW] и IMERA [5 o’clock], а водещ бе човекът-институция в БГ хип-хопа – Илиян Илиев, или Ильо от https://50stotinki.com/ и ЙoМРУК. Зад „колелата от стомана“ логично беше DJ Akasha (със стил! – б.а.), а самото събитие се организира като колаборация между ивент платформата Rock On Jamz и самия Five High skatepark

Правилата на „Duel Of The Iron Mic” са с класически 4 рунда, в които се тестват уменията на участниците в различни предизвикателства – вербални битки, умение за импровизация по зададена тема и контакт с публиката…“

1. Рунд: 1 vs 1 батъл с рунд от 40 секунди.
2. Рунд: 1 vs 1 батъл с рунд от 60 секунди.
3. Рунд: фрийстайл по зададена тема, която всеки участник ще изтегли. Рунд от 60 секунди.
4. Рунд Финал : 1 vs 1 батъл с рунд от 90 секунди. Печели този с 2 победи от 3 рунда.“

След като ви запознахме с правилата, любезно представени от самите организатори, ще се опитаме и да ви разкажем набързо за развитието на самите батъли. Поради многото участници и изпити бири, обаче, това няма да е никак лесно. Затова ще отбележим само участници, които са ни направили по-силно впечатление. Такова ни направи включването на Homelesz, логично спечелил и самите батъли. За последния чухме, че е станал independent, което не знаем, дали е честно, да ви споделяме, ама пък нека, понеже вярваме, че рап феновете имат право да знаят.

Но по темата – не и като да нямаше достойна конкуренция за финалиста, всъщност – на финала Хоумлес-а „се наложи над” M.I. Radi от Пловдив- стар познайник от фрийстайл батълите на Спенснята в клуб 180 from back in the dayz… Естествено, по темата отново имаше коментари:

В крайна сметка Homlesz спечели, и освен определена парична награда стана официален носител на IRON MIC трофей, специално изготвен от Looneytools:

На полуфинала, съответно, пък бяха M.I. Radi (на снимката) vs Homelesz и El Nino vs Братчеда Лари*.

*За последния можем да кажем само, че тотално е предефинирал ситуацията, налагайки интелектуален геноцид и социално-политически dominatrix, копеле. И да добавим рима, който ни щукна малко преди полуфинала, след батъла на Братчеда Лари с Cisternata / Цистерната:

Братчедът Лари не седи на стари лаври – закусва с динозаври“, което може да се доримува с „рапа мрази бавни“ и т.н. Абе интересно беше, One Love и за MC Цистерна, който изскочи като претендент, поради липсваш такъв срещу Братчеда Лари, както и за някой си, казващ се просто Сашо (който изскочи срещу не помним вече кой, май M.I. Radi ли, ще ни поправите ако грешим – б.а.).

В крайна сметка – противоречиви мнения, но и едно добро чувство за едни хубави и истински raw dope shit батъли в едно повече от предразполагащо (особено сега – НЕ-зимата) място – закрития парк Five High до Сточна…

Да не забравим да отбележим, за финал, че впечатление ни направиха и Кемерата от града на Гоце Делчев, пичът срещу него, като изскочи за първи път (некав хахав, забрайх го – б.а.) и още, чиито раперски псевдоними откровено не помним. Но помним, че беше яко. Продължавайте напред с такива събития, за да усещаме, че София диша хип-хоп, ако можем така да се изразим, батенца. Голям аплаyз и за жyриращите и най-вече Ивелин Кръстев (за забавните коментари по време на батъла, о‘йе – 4real ma nigga – б.а.) и Orlin Milchev (за инфото), както и на всички истински хип-хоп глави, копеле. Поздрав на всички с това класическо рап парче от днеска (1-ви април 20/17 копеле!). Мир!

Вижте също и: