10 дни изкуство и култура от Южна Корея на Doma Art Fest

10 дни изкуство и култура от Южна Корея на Doma Art Fest

40 картини, 4 филма, 4 танцови изпълнения, 4 скулптури подарък на София, 3 лекции, 1 кулинарен ден, 1 детски уикенд, 17 корейски артисти и много парти в 10 дни изкуство и култура от Южна Корея на първото издание на Doma Art Fest

Приключи първото издание на Doma Art Fest „Пулсът на Южна Корея“, представящо изкуството и културата на Южна Корея. Фестивалът успя в десет дни да зарадва публиката с пъстра програма, представяща всички жанрове на изкуствата чрез творчеството на гостуващи съвременни корейски творци.

Проф. Го Ган, художник и скулптор от Южна Корея, куратор на фестивала каза, че е благодарен на българите за топлото посрещане и че „чрез този фестивал се надскача идеята, че само семплото изкуство се развива – целта е такива инициативи да доведат до по-добро разбиране на теченията и историята на изкуството и по този начин изкуството да поведе и да се превърне в движеща сила.“

В рамките на фестивала бяха изработени и дарени на София четири скулптури, направени от естествени материали, вдъхновени от течението „Аrt Nature“, поставящо природата в центъра на произведението. Тези скулптури се разполагат в четири градски локации и остават завинаги в София като подарък от фондация Doma Art за столичани. Скулптурата „Вятър на хълма“ на Хуанг Йон Хуан бе инсталирана в близост централния вход на Южен парк и бул. Витоша и бе официално открита за столичани вчера. Скулптурата „Червеният знак“ на Чой Йонг Ок, която е специално направена за българите, след като авторът й се запознава с историята ни, се инсталира в Студентски град; скулптурата „Кайъгън“ на Ко Сюнг Хюн, представляваща истински традиционен корейски музикалент инструмент, на който посетителите ще могат да свирят, се поставя до езеро Дружба; а скулптурата „Вечността на времето“ на И Йонг Док се разполага в парковото пространство при националния музей „Земята и хората“.

Изложбените пространства Национален музей на българското изобразително изкуство и VIVACOM Art Hall представиха творбите на 17 съвременни артисти от Южна Корея; традиционен танц с барабани, лекции, литературни четения и кино прожекции на произведения от Южна Корея изпълваха програмата в Национална Художествена Академия.

Четвъртата локация, Фабрика 126, беше „дом“ на корейската арт икона от Ню Йорк – Йозмит и неговите модни произведения – 8 метрови рокли, надуваеми костюми и ефектни гигантски бижута. Той, заедно с продуцента си и ди джей – Алек Сандър подгряха българската публика за старта на фестивала с интерактивно музикално и танцово шоу. Йозмит „подразни“ публиката още преди самия старт на фестивала, като изпълни и своя арт пърформанс „Разходката“ пред Народен Театър „Иван Вазов“ за юбилейния 30-ти път. Негова лекция за будизма и изкуството въведе зрителите в мистиката на източното изкуство.

Doma Art

И още танци и кулинария, калиграфия, традиционни корейски игри, оригами, маски и ветрила забавляваха публиката по време на Doma Art Fest „Пулсът на Южна Корея“.

С четири нови скулптури София изпрати своите 17 корейски гости с пожеланието да се срещнат отново с българска публика. А ние ще кажем само, че предстоят още интересни инициативи.

Фондация Doma Art цели развиването на културната сцена на България, както и представянето й в чужбина. Предстоящата втора част на фестивала ще представи най-изявените съвременни български автори в Южна Корея догодина.

Очакват ни още събития от Doma Art, които ще следим.