Йозмит гостува за първи път в България на Doma Art Fest – “Пулсът на Южна Корея”

Doma art fest

Йозмит гостува за първи път в България на Doma Art Fest – “Пулсът на Южна Корея”

Yozmit открива първото издание на Doma Art Fest 2013 с интерактивен пърформанс и 10 авторски дизайнерски рокли

Арт иконата на Ню Йорк и мултижанров пърформър Йозмит (Yozmit) пристига в България, за да открие със своя интерактивен музикален, танцов и светлинен пърформанс първото издание на Doma Art Fest. Десет дизайнерски рокли, дело на артиста, с височина 8 метра ще обособят танцовото пространство и ще посрещат гостите на независимото арт пространство Fabrica 126 в София на 31-ви май.

[soundcloud url=“http://api.soundcloud.com/tracks/61462215″ comments=“true“ auto_play=“false“ color=“ff7700″ width=“100%“ height=“81″]

Йозмит е певец, пърформър и дизайнер на костюми от Южна Корея,  познат в арт стредите на Лейди Гага, Аманда Лепур, Дейвид Лашапел и с участия в известните арт форуми и клубове по света като ”The Box”, Supperclub, Ibiza, Art Basel, Джойс Сохо, Редкет, Линкълн център в Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, Париж, Лондон и Сеул. В кариерата си той има и съвместни участия със съвременния артист Марина Абрамович в Музея на модерното изкуство (МоМА), Ню Йорк през 2010.

DJ Alek SandarЗаедно с Alek Sandar, българският DJ, певец и музикален продуцент (продуцент и на Йозмит) познат в нюйоркските музикални среди със своята експериментална dubstep музика, двамата откриват New York Music Festival 2012 – най-значимото музикално събитие в града. Същият пърформанс, в който всички гости танцуват под огромна рокля, ще изпълнят и тук специално за българска публика, идвайки на 31-ви май по повод откриването на феставала, посветен на съвременното корейско изкуство.

Друг забележителен свой пърформанс Йозмит ще случи из софийските улици. “Разходката” /“The Walk”/ е медитативна разходка съз зрелищна рокля, покриваща дори лицето на артиста, която се случва в градска среда. Тази символична разходка цели да обърне внимание на нуждата от уединение и покой и обръщане на вътре към себе си. Роклята, с която Йозмит изпълнява пърформанса из всички световни столици, е наградена на Виенския бал през 2012 г., чието настоящо издание ексцентричният творец и Alek Sandar ще открият и журират за новите крал и кралица на бала. “The Walk” ще се случи и в София в дните непосредствено преди фестивала.

Doma Art Fest

По време на Дома Арт Фест Йозмит ще води и уъркшоп на тема: „Пърформънсът като изкуство“ във Fabrica 126 на 1-ви юни.

Фествалът Дома Арт Фест се провежда в датите 30-ти май – 09-ти юни в четирите локации на фестивала: Национална художествена галерия, Национална художествена академия, Vivacom Art Hall и Fabrica 126.

Doma Art Fest

Достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен.

Прочетете още за фестивала – Doma Art Fest – “Пулсът на Южна Корея”  и Скулптури, вдъхновени от природата по време на Doma Art Fest – Пулсът на Южна Корея

 

 

Вижте също и: