НОЩТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО – DIMHOLT, ORENDA, UPYR

НОЩТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО – DIMHOLT, ORENDA, UPYR

В петък вечерта, отново в MIXTAPE 5, се проведе Invocation of the dark – общ концерт на DIMHOLT, ORENDA и UPYR.

Автор: Чавдар Ветов

На пръв поглед близки стилове, но всъщност доста различни. Към девет започнаха DIMHOLT – мелодичен и нахъсан блек дет. Който иска да чуе класически представител на стила – да потърси DIMHOLT. С две китари, епични, но и брутални моменти, песни над пет минути – групата звучи добре, както на запис, така и на концерта. Представени бяха и няколко нови песни. Настроението го имаше и няма начин да го няма, когато някой влага много в това, което прави. Звукът не беше лош, само по едно време имаше един по-сериозен срив, но всичко се оправи. Разбира се, можеше да е и много по-добро, но можеше и да е по-лошо – както често се случва. Като че ли в някои моменти звукът беше много силен, особено барабаните… но въпрос на лично мнение. За мен беше ок. На друго място не съм ги гледал, не мога да споделя. Според един експерт по тези въпроси, в Гърция „…звукът беше 198 пъти по-добър“.

След като DIMHOLT направиха един дългичък сет, се появиха ORENDА. Това, което знам за групата се изчерпва до няколкото качени песни в YOU TUBE – суров блек метъл. И това, което показаха на концерта беше точно това. ORENDA идват от Враца – северен град, точно до скалите – въобще избрали са си добре мястото. Това бе първият им концерт тук, а доколкото разбрах от пожеланието на китариста в края на концерта, надяват се докато станат на 55 години отново да дойдат. Към момента били на 45, дано! Който иска да се запознае с това, което правят, може да си пусне клипа Only death lives here. Анимационно и мрачно видео, с елементи на някакво местно чувство за хумор. Образите според мен идеално се връзват с музиката. Отново две китари, отново мощен звук. На записа имаше някакво меланхолично настроение, но на концерта звучаха бързо и злобно. В някои моменти се усещаше характерният за блек метъла елемент на проточеност и еднообразност – но то си е неразделна част от стила. Зад тях постоянно течеше мултимедийно шоу – изглеждаше ми като съчетание на много неясни фрагменти от някакъв череп на рогат добитък. За енергията на групата говори и фактът, че скъсаха струна на баса – това бе и краят на техният сет. А по-класическо нещо от кавъра на CELTIC FROST, може би, ще бъде само кавър на HELLHAMMER… Самобитна и извън времето истинска група – дано по-често гостуват…

Преди да кажа за излизането на UPYR, отбелязвам че вече се бяха насъбрали много в клуба. И така появиха се UPYR – бавен и разложен дуум, слъдж блек метъл. За насоката на групата и влиянията говори изказването на един от тях в интервю, в което изброява важни за него банди като Eyehategod, Corrupted, His Hero is Gone, Buzzoven, Grief. Като видях дизайна на тениските, предположих че не са забравили и Venom и Bathory. И тук звукът беше добър, както и при предишните две банди, и при UPYR си личеше, че това, което правят е това, което искат да правят. Прожектираха се кадри от доста стари диаболично-мистични филми, в някои от сцените се забелязаха летящи дяволи с крила на прилепи – впечатлих се. Музика и образ се съчетаваха подобаващо. Въпреки, че във филмите действието се развиваше доста по-бързо отколкото се разгръщаше музиката на сцената… Един добър концерт за тези, които харесват старите блек и дуум банди. В бъдеще дано се състоят още такива събития – и групи, и слушатели показаха, че тези концерти дават не само музика, но и настроение.