Когато хванеш Димана Мирчева – DIA в крачка…

Когато хванеш Димана Мирчева – DIA в крачка…

Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015 г. с ЕГЕЯ. Песента е комбинация от фолклор и трап и бързо привличa вниманието и заслушването. Парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла има близо 500 000 гледания в YouTube. Месец по-късно канадската поп певица и композитор Grimes направи shout-out за Egeya в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“. Няма как да не сте чували втория сингъл на DIA – Veno Neveno. Той излезе в началото на тази година и обиколи радиостанциите и музикалните класации. Защо всъщност да не разпитаме DIA за музиката й и за нея самата…

пита: Ваня Бенелинова

Ваня: Здравей, Димана. Къде те хващам в момента?

dia1DIA: Хващаш ме в крачка, както винаги! Ха-ха-ха! В момента репетирам за едно яко новогодишно парти, за което ще разберете повече по-нататък в разговора ни. Ще има много изненади и забавления, подаръци и страхотни весели хора.

С какво се занимаваш, когато не репетираш? Университет, работа, хобита… ’айде, за гаджета няма да питаме. 🙂

Тренировки, танци, свирене на пиано. Излизам с готини хора на готини места. За университет ми е съвсе-е-ем леко рано, другата година по това време ще съм там. Сега уча, за да кандидатствам успешно след няколко месеца. 🙂 Любов има, голямаааа! Окрилява! И аз си се усмихвам сама навън. 🙂

Имаш интереси в областта на журналистиката и рекламата, това ли мислиш да запишеш?

О, да, смятам да уча журналистика и реклама, много ми харесват. Публичният образ на на всеки артист се изгражда винаги с неговото участие, но и с помощта на опитни професионалисти. Вярвам, че с времето, с натрупан опит и подготовка, ще мога и аз да се изградя като добър медиен и рекламен професионалист, но екипната работа е незаменима – велика сила е, когато идва от изграден, координиран и целенасочен екип. Аз винаги работя върху имиджа и образа на DIA и се уча в движение от чудесни професионалисти. Искам да стана един от тях.

А кога се появи любовта ти към народната музика? Имаш ли ясен спомен за момента, в който реши да се занимаваш с пеене?

Реалната ми и осмислена любов към народната музика се появи преди около 5 години, откакто ме приеха в музикалното училище с народно пеене. Нямам баби, които да са ми пяли от малка и да съм израснала с тази музика, затова стана по начина: “Абе, защо не взема аз да науча нещо ново, например народно пеене?” И хаааайде! Кандидатствах и ме приеха, без изобщо да съм се занимавала с години преди това. А, иначе, имам спомен. Когато бях на 5, пеех във вокална група, имахме доста участия, бих се на сцената за микрофона даже…

Наскоро стана пълнолетна. Хората на твоята възраст как приемат фолклора? Не е ли нещо, което се слуша предимно от по-възрастните?

Напоследък забелязвам,че хората на моята възраст му се кефят. Приемат го за нещо много интересно, нетипично и красиво. Влиза във все повече песни, слуша се още повече. Започва да се усеща баланс, според мен. Слушат го хора на всякаква възраст, поднесен и аранжиран според предпочитанията им, сякаш е цвете, от което правиш за всеки човек красив букет.

Фолклорът “народно творчество” ли е според теб и променя ли се през годините?

И двете. В своя чист и неподправен вид фолклорът е автентичното народно творчество и когато правим обработки по него, все пак остава нотката на чистия фолклор, защото сме се опрели на него. Има и доста авторско творчество на тази база – изключителни обработки и напълно нови произведения. Аз съм чела стотици текстове от стари сборници с нотирани автентични мелодии в техния „суров“ вид, пяла съм си ги и понякога пиша изцяло мои истории с моя мелодия, която звучи фолклорно. Всичко, което преживяваме днес, вече е преживяно и написано, изпято от хората преди нас, същите чувства и емоции, делнични, празнични и житейски. Често си мисля, че това, което се създава днес, от позицията на няколко стотин години след нас ще бъде отново фолклор – новото народно творчество и идващите след нас може би ще работят върху него. Поне така ми се иска да бъде.

dia2Какво е бъдещето на българската народна музика? Чуват ли се електронни стилове от там?

Направо кънти зверски! Електроника, бас, прекрасни вокали, гъдулка, кавал, гайда, тъпан… Новата музика ще бъде това. Всички знаем, че модата през годините се върти в подобрен вариант.

С кой български изпълнител или група си мечтаеш някой ден да направите съвместно парче?

Оратница, Графа, Тъпани и Гайди, Иван Шопов! Мога още доста да изреждам, правят ми се нови неща. Видя ли, че има предизвикателство – там съм!

Къде купонясваш в София? Имаш ли любимо място за партита и срещи с приятели?

Следя много електронните партита, както и всякакви други събития. Всяка седмица ходя на различно място, виждам нови неща, хубаво е. Можем да се видим на всяко едно събитие. Около мен винаги е много шумно, така че имам и доста моменти, в които съм в някой парк или на някое забутано местенце. Южният парк ми е любим! 🙂

Къде ще си на Нова Година?

На Нова година ще купонясваме в Mixtape 5. Ще бъде много яко и ще си попеем и накефим с прекрасните хора от Тъпани и Гайди, SkilleR и много други. Ще е много добро парти!