Dan Griffiths: Независимите артисти изразяват по-ясно своята индивидуалност.

seeme 2014

Dan Griffiths: Независимите артисти изразяват по-ясно своята индивидуалност.

В навечерието на седмото издание на SeeMe, надвикваме предварително в главата на един от най-интересните лектори в програмата на музикалната конференция. Dan Griffiths е специалист в сферата на дигиталния маркетинг и отвсякъде си му личи:)

seeme 2014Anna: Привет от DJambore.com. Чакаме с нетърпение Вашата лекция за Дигиталните музикални клипове – Хитрости и съвети (съдържание, маркетинг, монетизация) на 25-ти септември по време на изданието на SeeMe 2014. Какво е да работите за независими PR компании във Великобритания, какви според Вас са най-големите предимства?

Dan Griffiths: Това да си независим артист ти дава възможност да контролираш креативността си. Успешният музикант вече не само пише, записва и изпълнява музика. Артистите са представени в много различни форми в дигиталното пространство, а да бъдеш независим артист ти позволява да заявиш по-свободно и ясно своята индивидуалност.

А лесно ли е да получаваш като независим артист подкрепа от местните власти, общини и т.н. във Великобритания?

Във Великобритания има множество търговски организации, които подкрепят развитието на младите независими артисти, но най-голямата трудност пред тези организации се изразява в това самите артисти да осъзнаят каква голяма подкрепа може да им бъде оказана. Наистина, в сравнение с други европейски страни, финансирането на културата и изкуствата във Великобритания не е приоритет, но хората с парите се стараят да достигнат до подходящите хора…

Има ли много различия в техниките за интерактивен маркетинг в отделните държави? Възможно ли е в днешно време да се прилагат едни и същи маркетингови стратегии в различните страни?

И да, и не! Има много сходни черти между териториите, които използват едни и същи социални платформи, но е от голямо значение да разглеждаме по отделно развитието на различните жанрове в съответната страна. В някои държави може да има местна платформа, която да конкурира Facebook. В други Spotify може да акумулира повече приходи от iTunes. Трябва да се познава местния пазар и да се разбират нагласите на феновете.

Какво знаете за музикалната индустрия в България? Възможно ли е сравнение между българската музикална сцена и тази в други страни?

Работата ми в The Orchard ме поставя в уникална ситуация. Ние сме разрастваща се глобална компания и имам възможност да разговарям с колегите си за българската музикална сцена, но ако трябва да съм честен, това не е територия, с която съм запознат. Със сигурност очаквам да науча повече за нея по време на пътуването ми и съм нетърпелив да се срещна с всички по време на изданието на SeeMe. Струва ми се, че България споделя същата страст като Великобритания към денс, поп и клсическата музика. Очевидно е, че денс музиката е популярна в момента сред младите хора в България и за мен ще е интересно да видя как музикалната индустрия може да извлече полза от новите технологии, които са далеч по-утвърдени в други страни, както и да използва опита на музикалните лейбъли, които се отличават в специфичните си жанрове.

В тази връзка какво е мнението Ви за лейбълите, които издават техно-музика. Пренаситен ли е пазарът заради тяхната експанзия?

Смятам, че музиката постоянно еволюира и сега има по-голяма конкуренция, което е нещо хубаво. Времената са вълнуващи за техно-сцената на България и е интересно как ще се адаптират новите технологии и ще се използват дигиталните платформи, за да се привлекат феновете.

Кои са най-прогресивните и популярни музикални лейбъли в момента?

Мисля, че има редица независими артисти, които са готови да завладеят нови територии в дигиталното пространство. Наскоро работих по новия албум Pe’ahi на The Raveonettes, който беше независимо издаден от собствения им лейбъл – Beat Dies Records. Този албум беше издаден без предварителен план и стана достъпен в деня, в който беше обявен. Видеата с текстове на песните бяха добавени в YouTube в седмицата, в която излезе албумът. Неговото издаване имаше огромен успех и достигна до по-високи места в класациите в редица страни в сравнение с предишния традиционно издаден албум.

В днешно време някои от артистите смятат, че е безсмислено да издават цели албуми, защото те вече не могат да генерират такива приходи както преди. Мислите ли, че ерата на синглите дойде?

Не. Мисля, че за отделните артисти и музикални жанрове са приложими различни музикални формати. Възходът на дигиталната музика и платформи и достъпната им поддръжка дава на потребителите по-голяма сила от всякога. Може и да си способен да продадеш висококачествен аудиофайл от албум като WAV файл, но 16-годишната ми племенница ще предпочете да го слуша на мобилния си телефон чрез YouTube…

Какво е първото нещо, което трябва да знае човек, който е решил да основе музикален лейбъл?

Вярвам, че освен разбиране и познания за индустрията човек трябва да има огромна страст за музиката и за търсенето на нови таланти. Ако ги няма, защо изобщо се захваща?!

Абсолютно. Ще се включите ли в парти програмата на SeeMe?

Със сигурност! Ще се радвам да следвам тълпата, но един вътршен човек ми каза, че SAVA & DIAMONDZ в клуб Backyard и Ъпсурт в Club Mixtape са партита, които не трябва да бъдат пропуснати.

И аз ще го подлушам този вътрешен човек и няма да пропусна.:) А ако бяхте певец и можехте да изпълните или да запишете песен с когото и да е, жив или мъртъв, кой щеше да бъде той?

Труден въпрос. Винаги ми е харесвала идеята за продуцент, който може да погледне на процеса на записване от гледната точка на изпълнителя и да може да изсвири сам инструментала. Поради тази причина бих се спрял на Дейв Сарди.

 

 

Вижте също и: