Curtiz Melody за сока ритъма и нещата от живота

curtiz melody

Curtiz Melody за сока ритъма и нещата от живота

Curtiz Melody – капитан и сока(мен) с прякор Goldfinger, ще разкърти събота в MAZE

Освен, че името му кърти, DJambore.com откри, че тринидатецът Curtiz Melody e един от най-многословните и интересно звучащи участници във Vocal Fest 2013. Как? Ами, зададохме му няколко стандартни въпроса и ни замая главата.

Здравей, вече тръпнем в очакване за включването ти във Vocal Fest 2013 с изпълнение на живо на 9 ноември в клуб MAZE в София. Честно казано не знаем много неща за теб, така че можеш ли да ни се представиш в най-добрата си светлина?
Аз съм певец и композитор от Тринидад и Тобаго. Родом съм от Пойнт Фортин – малко село в южната част на Тринидад. По професия съм капитан на влекач, но в момента  съм пенсионер. Повече от 29 години бях в петролната индустрия, като отначало бях моряк, а след това успях да стана и капитан. През 80-те години заедно с приятел спечелихме шоу за таланти с хитовата по това време песен Rosemary на Lone Ranger и от тогава развлекателната индустрия ме зарази. Музиката е в кръвта ми, обичам да слушам разнообразни стилове музика от “Frankie Paul and  Pinchers” до “The  Police”,  “Swing out Sister” и “Steel Pulse”. Също така обичам и да създавам музика в различни жанрове. В средата на 90-те спечелихме два пъти фестивала Калипсо Мюзик и направихме турне на борда на круизен кораб. След това последваха няколко концерта в Лос Анжелис и турне в Мексико през 2002 г. Миналата година обиколихме Англия и за почти 4 месеца изнесохме много концерти заедно с една местна реге група – MIZIZI. По време на турнето в Англия се запознах със съпругата ми Маделин. Тогава тя строеше къща за гости в село Климентово в България. След турнето трябваше да се върна в Тринидад, но след няколко месеци се върнах във Великобритания и през март тази година се оженихме. Решихме да заживеем в България и от септември сме тук.

Историята ви с Маделин заслужава да се филмира. Тя ще дойде ли на изпълнението ти в събота? Какво да 
очакваме?
Само, ако е в настроение:). А на всички, които ще са в MAZE обещавам страхотна вечер.

Разбрахме, че вечерта ще бъде посветена на стила „сока“. Разкажи ни повече за него и за други известни 
изпълнители в този жанр.
Музиката сока идва първоначално от Тринидад и Тобаго от 70-те години, когато Гарфилд Блекман по-късно известен като Рас Шорти започва да експериментира с американската соул музика и афро-карибския стил калипсо. Оттам идва и името сока. Често описват „сока“ като хибрид на традиционната калипсо музика. Рас Шорти беше наистина иноватор, който умело съчетаваше афро-сока и източно индийски влияния в Тринидад и Тобаго, за да създаде стил известен днес като чътни сока (chutney е вид индийска подправка). По-известните имена в соката не идват от Тринидад и Тобаго. Част от имената, за които се сещам са Майкъл Монтано, Бънджи Гарлин, Дейвид Ръдър.

Разкажи ни повече за Тринидад. Какво би ни препоръчал да посетим там, кой е най-популярният музикален фестивал там…
Бих ви препоръчал просто да посетите невероятните плажове, да опитате печена акула на плажа Мансания и да видите водопадите Маракас. Отидете в Тобаго, там е раят на земята. Там има диви местности, в които човешки крак не е стъпвал. Там ще видите как различни раси могат да живеят заедно в пълна хармония и разбирателство. Държавата ни е на два острова и сме предимно хора с африканки и индийски произход и нямаме проблеми по между си. Най-известният фестивал в Тринидад и Тобаго е Monarch Soca Competition. Другият голям фест е Карнавалът, който се провежда всяка година в понеделник и вторник преди Великденските пости и е известен с пъстроцветните костюми и пищни тържества.

Предполагаме, че си запален по ветроходство. Какво слушаш  обикновено, докогато навигираш яхтата си?
Както вече споменах вече, в миналото ми се налагаше да управлявам доста големи „лодки“ в петролната индустрия. За разлика от ветроходството, което за мен е голямо удоволствие, ежедневната ми работа беше най-вече средство  за прехрана, но винаги се намираше някое старо радио на кораба. Познайте какво слушах? Curtiz Melody, разбира се.

Не се съмняваме.:)  Разкажи ни повече за другото си хоби – анимацията.
Често, по време на работа рисувах карикатури на колегите. Имахме едно табло, на което закачах ежедневните задачи и всичко започна съвсем невинно една сутрин, когато небрежно нарисувах смешна сцена и я закачих на таблото. Видях реакциите на хората и си казах „х-м-м имам талант“. Приех псевдонима „Goldfinger“ и продължих да се занимавам с карикатури много години. С появата на Фейсбук започнах да рисувам приятели и да споделям карикатурите им в социалните мрежи. По този начин направих хобито си доста популярно.

ОК, бързаме да разгледаме и ние карикатурите ти и те чакаме на 9 ноември в клуб MAZE.

Благодаря ти!

Вижте също и: