Пултове на здрача [3]

Пултове на здрача [3]

Освен, че спират дъха, самоубийствените кънтри ритми водят до битов алкохолизъм

Всеки тип музика може да вдъхновява, отвращава, поощрява, разсмива. А кънтри музиката може дори да убива. Гмурнах се в едно кърваво проучване, което доказва леката ми ненавист към този стил музика…

През далечната 2004 г. двама вглъбени студенти печелят т.нар. Improbable research Nobel Prize (награда за абсурдни, но отекващи в съзнанието проучвания, повече за нея тук) благодарение на проучването си върху взаимовръзката между слушането на кънтри музика и самоубийствата. Социалните психолози установяват, че колкото по-често националните радиостанции в САЩ излъчват кънтри, толкова повече процентът на самоубийства расте.

Според проучването, основните теми в кънтри музиката насърчават хората с лабилна психика да посягат на живота си. Изследването е проведено в 49 големи региона в САЩ, като най-голяма пряка зависимост между излъчването на кънтри и самоубийствата е установена при хората, живеещи в предградията.

Социалните психолози се позовават и на други проучвания по темата още от 90-те години, които показват връзка между основните теми на текстовете на кънтри музиката и наклонностите към самоубийство. Анализът обхваща 1400 кънтри хитове от САЩ, като учените доказват, че текстовете в 3/4 от тях пресъздават сцени на семейно насилие, дискриминация между половете и водят до битов алкохолизъм. Други често използвани теми в кънтри музиката са експлоатацията над личността и бедността.

Не е необходимо да се изчете „Самоубийството“ на Дюркем, за да се предположи, че процентът на самоубийства във всяка една страна не е константа и той се увеличават и намаляват в следствие на катаклизми и отчуждение. Текстове, свързани с насилие и дискриминация са характерни за всички стилове музика, а смущенията в кънтри звученето произтичат най-вече от досадния ритъм, а не толкова от малоумните лирики. Музиката, особено тази набивана и умело повтаряна многократно по радиото, се оглежда в масовото отегчение и повторение. Защо тогава да не избягаме… и от нея, и от всичко, което звучи. Стимул за това намирам в няколко парчета: