Кратки, тежки, злобни, несложни песни. CORPSE. FOREVER UNDЕRGROUND.

Кратки, тежки, злобни, несложни песни. CORPSE. FOREVER UNDЕRGROUND.

автор: Чавдар Ветов

На 18-ти вечерта в Mixtape 5 се разбра, че дет метъл в България съществува и ще оцелява и занапред.

В Плевен (и не само) този вид музика съществува от 90-те години на миналия век. А сега, 20 години по-късно, корените й явно не са изчезнали, а даже са обхванали още повече градове. Да се свири едно време дет метъл си беше мода, сега си е призвание. И със сигурност има кой да оцени това призвание.

Първите, които хванах от концерта на CORPSE, MORTAL REMAINS, BROTHERS IN BLOOD, DARK INCOGNITO, AGONY, SCUM LINE бяха Dark Incognito. Самите те са се определили като Death/Doom metal. И да не го бях прочел, същото щях да напиша. Бих добавил само „класически“ и „среднотемпов“. Не видях някъде да са писали от какво са повлияни, но мога да предположа – най-вече от Asphyx, или поне такова настроение ми създадоха. А това е повече от признание… Всеки е чувал за холандците. Сигурно още Grave и още куп подобни северно европейски банди от 90-те.

at the eventЗвукът на Dark Incognito си беше добър – такъв, какъвто трябваше да бъде, не идеален – какъвто всъщност и не може да е, особено на дет метъл концерт. Все пак повечето хора бяха металисти, а не меломани. Публиката беше разнородна – интересни хора идват по тези концерти.

Dark Incognito свириха както трябва, с дух и настроение. Много дет групи са крайно брутални, технични, бързи. Dark Incognito не са. И това е същността им. Не защото не могат. Те си имат своя мрачен, характерен стил. Този тип групи показват, че за да се прави мрачна и величествена музика не е нужно да си братята Хофман от старите Deicide, нито Дейв Сузуки от Vital Remains. Важно е да притежаваш идеята, че не е нужно да си модерен, за да създаваш нещо добро.

Не си спомням кой излезе след Dark Incognito. Дали бяха Brothers In Blood или Mortal Remains?… Както и да е. Ще си кажа първо за Brothers In Blood. Всъщност нищо ново няма какво да се напише. Групата си се представи класически за хардкор стила. Звукът беше добър, вокалът подивя добре на сцената, както си му е традиция. Залата беше пълна.

Mortal Remains са група от старите времена. Това, което чух ми напомня за Atheist, Nocturnus и други някои стари технично прогресивни дет групи. Бих казах техничен суров пост дет метъл. Имаше нещо groove и avant-garde… Но когато чух това, което са сътворили на запис, нещо ми напомни и за Cianide и Winter… Трима човека са, и показаха че свирят това, което чувстват. Справиха се много добре. Студийните записи на групата са с един много атмосферичен оттенък в звука. Впечатлих се…

Среднощ се появиха и Corpse. Grindcore от времето на Repulsion, Defecation, Terrorizer. Звукът беше добър, хората останаха доста доволни, групата свири с желание… Corpse идат от времето на 90-те. И свирят същото, каквото и тогава. Кратки, тежки, злобни, несложни песни. Триумф на грайндкора в залата.

Явно някои от групите действат като Terrorizer и Morgoth. Изчезват за двадесетина години и след това се надигат от забравата. Вероятно интуитивно усещат, че някои неща от едно време могат да се правят и сега, а и че има смисъл от това… И за накрая. Нещо като съвпадение. Един underground концерт, направен в едно underground място, т.е. подлеза. С Corpse, които имат албум underground… Какво повече от това, което са казали Vital remains, а то е FOREVER UNDЕRGROUND!

Видео от концерта на CORPSE в Mixtape 5 през 2014 г.:
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=JULl9C0bXuU]