Concrete, Warhammer и Terravore. Шумен оправда името си.

concrete

Concrete, Warhammer и Terravore. Шумен оправда името си.

С Concrete, Warhammer и Terravore се срещнах в пиано бар C’èst la vie”, гр. Шумен, на 5-ти септември. Там успях малко преди концерта да ги хвана на тясно и да ги разпитам това-онова за DJambore.com.

Събитието беше организирано от Калин Колев, вокал и китара (Concrete) и Ерхан Идрис, собственик на заведението, а виновниците бяха гръцката група Warhammer, които са се свързали с Concrete.

Беше един наистина взривяващ, разцепващ, счупващ концерт! Момчетата разклатиха не само бара, ами и целия град. Шумен оправда името си! Голямо зрелище! Разбира се, за това допринесе и групата от Варна – Terravore, които са се сдушили още от началото с Warhammer и обикалят по концерти заедно. Трите групи наведнъж бяха страшни, но нека сега да ви разкажа за всяка една от тях по отделно…

разпит и снимки: Алегзандра Бобадова, член кореспондент Шумен

c2Започвам с Terravore.

Те забиха на сцената втори, но ще представя първо тях, защото са се сформирали съвсем скоро и това им беше едва третия life. Тerravore е съставена от трима младежи – Иван, Калин и Трендафил. Всичко е започнало тази пролет, когато Калин решава да задвижи нов страничен проект (Калин и Трендафил участват в Mass Cremation) с други хора. Първоначално, започнали с Иван и друг барабанист, но в последствие Трендафил заел мястото зад барабаните. Захванали се с бандата сериозно, обаче работили под прикритие, и сега не обичат да се шуми около тях.

Свирят главно apocalyptic thrash metal, thrash, death. Споделиха ми, че една от групите, от които черпят вдъхновение е Concrete. Досега са свирили във Варна, в клуб „Усмивка” и в София, в клуб „Три уши”. На ушенце ми казаха, че в “C`est la vie” им е харесало повече отколкото в София, (заповядай и ти!) тъй като тук идват и хора от околните градове и става голям купон. Турнето на Terravore с Warhammer продължава и след изявата им в Шумен. След концерта тук, ги очакваха още три – в Русе, Варна и Букурещ. В бъдеще мислят да участват в мексиканска компилация – трибют на Slayer, която трябва да излезе на есен, тогава се очертава и първият им официален запис.

c1Warhammer

Warhammer, беше другата гост група. Те дойдоха чак от Гърция. Разбира се, не специално за този концерт. Всъщност, както казах и в началото, те бяха виновниците за събитието…

Всичко започва, когато момчетата решават, че искат да направят турне, нещо по-мащабно от един концерт в Атина (градът, в който са се установили). Така проверяват кои са най-популярните банди от градовете, в които предстоят участия и се натъкват на Concrete… Накефили се много! Даже казаха, че това за тях била „една от най-яките deathmetal групи на Балканите“! И така се свързали с нашите момчета, писали им още през март, а Калин от Concrete намерил съобщението ча-а-ак през август, но въпреки това организираха съвместното събитие навреме.

Гордо заявиха, че за турнето не са им били необходими много средства. Като цяло дните им минават по следния начин – денем пътуват, а вечер свирят… без почивка, багажите си носят сами по време на турнето… Пошегуваха се, че до края на турнето ще станат силни като Херкулес! Попитах ги как издържат на това темпо и те през смях, заявиха че са на твърди наркотици (разбира се, отново се пошегуваха 🙂 ). Шегата настрана – момчетата просто са супер отдадени на музиката и наистина обичат това, което правят. Както вече споменах, те са се събрали в Атина. Сравниха града със София, където са били предната вечер. Казаха, че е пълна джунгла и запяха „Welcome to the jungle” на G‘n’R.

Албумът им Mass Burial е изцяло thrash, а след него решават да експериментират и да потърсят ново звучене, като включват по-мелодични части. Момчетата се похвалиха, че Mass Burial, който сами са издали, е бил приет от публиката много добре и са успели да разпродадат всички копия. Когато решили да сътворят втори албум, собственият им лейбъл фалирал… Накрая ги попитах дали им харесва тук, в Шумен, и те ми обясниха, че са нямали много време да обикалят, но Шумен много напомнял за родния град на Херкулес (вокал и китара в бандата) – Янина.

CONCRETE

concrete

Concrete поставиха началото на концерта – тотално взривиха публиката, което не беше много добре, защото тя, милата, се поизмори и за Warhammer леко беше позамряла… Но най-здравите метъли останаха да се блъскат в пого до края!

Интервюто на Concrete реших да ви предоставя абсолютно непокътнато. Директно от пекарната. Защото момчетата имат какво да ви кажат и пият бира.

Как се срещнахте и обединихте?

Живко:  Беше далечната 1996 г… (всички се смеят). Не бе, преди 4 години…

Калин: А сега, да те видя.. (през смях)

Ж: 4, 5 години, не знам кога беше.

Иво: 2010-а, бе майна

Петър: Не му подсказвай!

К: Август 2011 г.

Ж: Бях на работа, с Калин се бяхме хванали от преди, ей така, да си свирим някакви работи, и той вика – дай да правим група. И викам – добре, ще правим група. Беше август 2011 г.

И така случайно ли решихте да направите група?

К: Аз отдавна имах идеи за рифове, тоест имам рифове, готови, и много исках да свиря DEATH METAL… Почнах да събирам хора, и първият човек, който се обади, беше Живко. После дойде и Иван, който сега е в Англия. Сработихме се, и така, 3-4 години бяхме в този състав. После дойде Иво. И най-накраЯ дойде Пешо.

Тоест първо сте били тримата – Калин, Живко и Иван…

К:  Да, да, първо бяхме трима, защото нямаше барабанисти, не че сега има много барабанисти в Шумен. Намерихме се с Иво, което е много яко и в момента съставът е най-стабилен, откогато и да е било до сега. Най-силният състав до момента, да.

Как се запознахте?

К: О-о-охо-о-о това е, малееееее, супер… И: …дълга история… К: От колко години се познаваме с Живко…

Ж: Ритахме пластмасови бутилки, докато се засилвахме от едни клатещи се люлки…

К: От около 15-ина години се знаем с Живко. Ж: Справка – сега съм на 22.

А с другите?

К: С Иво се запознах в една кръчма… И: Къде другаде (смее се)

К: Тоест запознаха ни в една кръчма, той си търсеше барабанист, а аз си търсех… Не той си търсеше група, а аз си търсех барабанист и след няколко репетиции се разбра, че ще станат нещата. От тогава си е с нас. А с Пешо се запознах също в… не, не беше в кръчма..

И: Не на кръчма, той е малък, не му дават алкохол (смее се) К: На една репетиция на Mail Pigeon…

К: Да, запознах се с Пешо, защото Пешо и Живко свиреха в едни проект заедно. На една тяхна репетиция се видяхме и с Пешо, и когато Иван каза, че ще се оттегля от групата, първо Пешо дойде на линия, за което съм му много благодарен. Благодаря ти Пешо!

П: И аз на вас! И: После ще се обичате (смее се)

А кои сте вие? 🙂

П: По ред на номерата, бате!

Ж: Аз съм Живко. Живко съм аз! Басист съм в групата, по принцип уча в момента висше образование и това е като цяло. Нормален човек съм си, няма някакви супер сили.

К: Аз съм Калин вокал и китара във Concrete. Общо взето какъвто съм на сцената, такъв съм си и навън, яко DEATH METAL, RETRO OLDSCHOOL DEATH METAL, бира, DEATH METAL и скара.

П: Аз съм Пешо, китара. На колко? На 19 г. Да, току-що бях абитуриент, сега ще почвам да уча висше образование, в Шумен. Оставам си тук, за да свиря с тези момчета, не за друго!

И: Аз съм Иво, барабани. Както тук говорят всички за висше, аз преди 22 години завърших, така че няма да се хваля. (смее се) Свирим си от 4 г. с момчетата. Много добре се получава! Въпреки, че аз 15 г. бях в творческа пауза. Преди това съм свирил в други групи.

С какво друго се занимавате?

Всички: ПИЕМ БИРА!!!

Кои са вашите идоли?

К: Billy Idol (смее се). Не, общо взето всичко, на което можеш да си счупиш врата и гърба, и всички крайници и става яко!

Ж: Идол е малко пресилено… Баш идоли.. По-скоро вдъхновение. Ами, общо взето, цялата сцена, която е била преди нас и на която нашият стил се опитва да подражава доста успешно!

К: Продължаваме с щафетата! П: Ами ние щафетата си я държим!

И: Като има ще си я държиш, като нямаш… (смеят се) К: Това ще го цензурират бе (смее се).

И: То за щафета става въпрос бе, вие за какво си помислихте?

Как мина лятото?

П: Топло! К: Жега!!!

А концертите?

К: О-о-о да, ходихме за първи път в Бургас и в София за първи път… Мале-е-е голямо турне. В София беше голям чук, в Бургас също!

П: В София свирихме на фестивала Moshpit Massacre Vol.4. Благодарим на Иво от WARSCUM, той беше организаторът. И много яко ни посрещна! Организацията беше много стегната! Групите бяха подбрани много готино, звукът беше най-якият звук, на който сме свирили до сега на живо!

И: За първи път имаше безплатно ядене и пиене!

К: Това е много важно! В Бургас също беше лудница, голяма еуфория, защото не сме свирили там до сега. Обаче хората ни посрещнаха много хубаво!

П: Sea of black. Ж: Поканиха ни на Sea of black и там се разписахме.

К: Тука сега сме благодарение на Тошко „Сепултурата”… И: И на всички, които стояха зад това събитие!

Ще издавате втория си албум…

К: Точно така, ще се състои от 9 парчета. Не са както в първия, времетраенето на песните е около 2 мин. По-дълги са, по-разчупени, не са лежащи, но пак са изкъртваща история, по-музикантски са, ако мога така да се изразя, защото за първи път използваме и чиста китара в една песен.

П: Абе ще видите. Има изненади!

Тъкмо щях да питам ще има ли изненади (смея се)…

К: Да, има няколко гост вокала. Ще видят хората, само трябва да се изслуша целия диск.

И: За изненадите пише отзад. К: Ама трябва да се чуят, трябва да се чуят!

На кого е дело корицата?

Ж. Ангел К: О-о-о да, Ангел Иванов от Русе.

Той ли беше и на първият ви албум?

К: Не, не. На първия аз правих обложките, защото не можах да намеря кой да изработи корицата. А за първия албум, за демото Лили Пламенова изработи нещата, и така, обаче сега Ангел разчупи всичко. Много благодарности и на него!

корицаА каква е идеята на корицата?

К: Ами общо взето пратихме текстове на момчето и той беше готов с няколко идеи. Прати ни чернови и си избрахме тази, която в момента виждат хората. Надмина очакванията ни!  Знаех че ще стане добре, но не знаех че ще стане толкова добре!

И: Общо взето тематично покриват това, което е изразено в албума.

Тоест той се е вдъхновил от изпратените му текстове?

К: Да, да, страхотна работа!

Към албума ви ще има и снимки, те на кого са дело?

К: Е-е-е, снимките Алекс ги направи. Тя също се справи много добре! 🙂 И: Просто станаха страхотни! Ж: Страхотни, супер яки снимки! К: Поздрави на Алекс! Ж: Много търпение имаше там.. Една зимичка беше… П: Един вятър беше… К: После пихме ром… П: Те едни коси, майна… И: И ние голи до кръста, жънахме, та жънахме.. (смее се)

Имам информация, че ще правите клип… 🙂

К: Да, работим по въпроса от много време. Както знаят всички, това е свързано с много ресурси, много хора и става сложно, и колкото повече хора работят на едно място, толкова повече нещата се случват тромаво. Значи идеята за клипа я има, песента вече е избрана, само трябва да се намерят ресурси и да се свършат нещата, общо взето…

А върху коя песен ще е клипа?

И: Тайна-майна. К: Рано е да се каже… И: Като са към финала нещата, вече ще се знае!

Какви са вашите бъдещи творчески планове? 🙂

К: Ще си свирим, ще си свирим death metal-a, ще се мачкаме на сцената, ще издаваме албуми!

Нещо по-конкретно?

П: Скоро трябва да има промо на албума. Ж: Веднага след като получим дисковете, които трябва да пристигнат, ще се опитаме да свирим в колкото е възможно повече градове, с колкото се може повече групи, наши приятели, колеги, които свирят също такава приятна музичка.

К: Тематично. Ж: Културни вечеринки с тиха музика. К: Не толкова тиха.. Ж:… се очаква да завладеят идните месеци..!

Кажете няколко думи за групите, с които ще свирите тази вечер…

К: С момчетата от Terravore, се познава от другия им проект – Mass Cremation от Варна. Те свирят thrash metal. За гръцките колеги, същата работа, само дето не се познаваме с тях, но това, което чух, е че добре се справят… ще видим. Би трябвало да е яко!

И: Ще се получи една културна вечеринка!