Пултове на здрача…поредна част

sashka vaseva

Пултове на здрача…поредна част

След като се спряхме на earworm/ohrwurm (зациклящи в ухото мелодии), grindcore-а и кънтрито, дойде време и да отделим внимание на още един покъртителен звук – този на така близката ни и едновременно с това далечна чалга.

За този жанр много думи са се изписали, а още по-стряскащи са се изпели. Не ни се слуша повече. Затова, нека изображенията мълчаливо да напомнят за силата на кючека и „варта“ по нашите и близки до нас земи.

Мейк лов – нот вар… Точно така! Чудотворен албум на голямата Сашка Васева. Издаден е през 1997 г. от Българска Музикална Компания / Пайнер Мюзик. Сред хитовете в него като „Уволнение“, „Първият мъж“, „Мой да бъдеш“ и „Заклех те…“ (точно така със загадъчно многоточие в края) с радост открихме и дует с…(пак става загадъчно) Камен Воденичаров. Ключовото му участие в албума е упоменато и на самата обложка на култовия албум:

sashka vaseva

Владето и неговите чалга тупалки продължават да вършеят под небосклона и по тежките маси. Текстовете на хитовите бухалки не отстъпват по креативност на „визията“ на „продуктите“ му. Страх ни е да чуем, затова само цитираме лирическите отклонения на Владето: „Лъга, маза като прасе и накрая се осра, писна ми от такива мъже!“; „Гушни букета да ми стане яко!“; „Не, не, не, се дърпай, знам че те сърби, няма да боли.“;

Чалга тупалки

Нещата понякога се променят, но е важно да се следва печелившия традиционен подход към устойчивия таргет. Това са проумели и дизайнерите на компилацията Pop-Folk Bomb. Годината е 2012, а сред бомбастичните хитове в тавата са: „Ja volim Balkan”, „Как е да си шеф“, „Пак се уреди“…

pop folk bomb

Бяхме деца, ходихме по Славейков за дискове и касетки… А там вече беше изгряла зрялата Луна. Не й се схванаха ръцете на тази жена.

луна

Навън е топло и приятно, а докато неосновано ни намирисва на море, може да се потопим в закачливия поглед на Валдес, който шепне (погледът): Хей, русалки.

Магапаса