Бастисва ли се операта Бастиен и Бастиена?

Бастисва ли се операта Бастиен и Бастиена?

Любовна оперна история за деца, в която главните действащи лица разсмиват и възрастни. Защо? Защото обичат да им се напомня, че любовта е смешна и музикално трагична.

Група талантливи и амбициозни музиканти са убедени, че операта като жанр е занимателна и за малки, и за големи. Още по-убедени са, че могат да докажат на по-голяма част от българската публика, че класическата музика забавлява по съвременен начин тук и сега.

И така диригентът Георги Патриков и съмишлениците му избирта подходящо произведение – операта от Моцарт „Бастиен и Бастиена“, влагат усилия и смях за адаптирането й, доза воля и вяра и…воала. Успяват да забъркат и продължават да представят спектакъл, който не е отегчителен, който е забавен и който лесно достига до деца и родители.

Заражда се цял проект – „Класически бивалици“. Целта му е почти идеална – да представи на малките и непораснали деца известни класически произведения по интересен и достъпен начин. Ръкавицата към музикално осиротелите е хвърлена, струната е погъделичкана, а оркестърът отдавна свири. Но вече в по-различна обстановка и с по-силен патос.

И оттогава операта „Бастиен и Бастиена“ се бастисва от група ентусиасти, които я подаряват и надграждат. Подаряват на малките голямо забавление и зараждат у тях отношение към класическата музика. Съживяват вярата у възрастните, че любовните истории могат да са и с хубав край.

Бастиена се съмнява във верността на своя любим, а той се чувства изоставен от нея. Невероятно и лъжливо. Такава плетеница от състояния може да е забъркана единствено от зъл магьосник. Ама накрая любовта е неопетнена и още по-силна, а пък магьосникът изобщо не е зъл. Призивът е ясен: големите, въпреки всичко трябва да вярват в приказки, особено когато са съпроводени от вълшебна музика, която слушат на живо. А децата? Децата знаят, че историята е истинска…и че Моцарт продължава да живее през неотегчителни и комични събития.

Пак сме с Бастиен и Бастиена на оперната арена, този път на 23 юни, неделя, от 17 ч. в Западен парк.