Allegro Дворжак и студентите да свирят

Allegro Дворжак и студентите да свирят

Безскрупулен ентусиазъм и неразказани истории струят от „Консервата“.

Сряда, късен следобед… Около 60 души са се запътили се към музикалната академия, защото:
1) обичат класическа музика
2) обичат музиканти (и то млади)
3) обичат на безплатно
4) просто обичат.

И аз като представител на последната група се вълнувам…без да знам защо. Очаква се да съзра и да ми се причуе Студентски симфоничен оркестър с диригент Иван Ангелов и солист Атанас Кръстев (виолончело). Настанявам се удобно на вехтото столче и долавям нещо различно в познатата обстановка в залата на Консервата. Някакъв полутон на младост, който ме радва. Пред мен няма помен от познатите снажни и леко изнурени лица. Вместо това на сцената се е настанил някакъв си ентусиазъм по пръстите и лицата на около 60 момичета и момчета, които вярват в това, което правят. Спирам с огледа на изпълнителите и се завъртам наоколо. Много пъстри хора. Възрастта им е с амплитуда от 70 години, ама всички са развълнували и някак шарени. Явно пролетта се съчетава добре с класическата муза.

След още няколко погледа на 360 °се започва – Моцарт, Увертюра из оп. „Титус“. Хубаво и кратко встъпление, което кара публиката да укроти немирното си въртене по столовете. Усещане, че нещо ще се случи. И то се случва – Антонин Дворжак, Концерт за виолончело и оркестър, си минор, oп. 104  в изпълнение на сръчни пръсти и замаяни разсъдъци. Солистът Атанас Кръстев избухва и опитомява виолончелото си върху импровизиран пиедестал. Продухана от струнни вибрации, решавам да се осведомя относно солиста. И не ми стига времето и нервите да изчета всичките му отличия. Още не прехвърлил 25 години Атанас е концертирал в Австрия, Франция, Холандия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички отговорни български подиуми и фестивали. Дори с моето невъоръжено и необременено ухо долавям таланта на виолончелиста. Живите звуци за гръмки за разлика от сухия отчет на хартия.

А останалите добри примери в българското младо музикално лоно? След зашеметяващия край на концерта със симфонично скерцо „Чиракът магьосник“ от Пол Дюка изчаквам ръкоплясканиците на пролетната публика и хуквам да търся още струнни магове зад сцената. С прелята във вените енергия „приклещвам“ едно симпатично момиче от оркестъра след концерта, за да я питам…. За пролетта на музикалния студентски живот.
eli4Отговаряла: Елена Пачеджиева – магистратура цигулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Питала: Ан Джамбурова

А: Хареса ли ти концерта и представянето на оркестъра, защото определено на мен да…
Е: Смятам, че беше хубав и, както ти забеляза, май младежкият ентусиазъм си каза думата.

А: Колко време отнема подготовката на подобен концерт?
Е: Както всяко хубаво нещо-става бавно и славно.

А: Кафето с Дворжак или Сметана го пиеш? Кои са композиторите, които можеш да слушаш по всяко време?
Е: Кафето го предпочитам с „Дворжак”J. Не е само до композиторите, а и до произведенията. Например от две произведения  на един композитор, може да ти допада повече едното, но всяко от тях си има своя чар.

А: Особености на студентския живот, когато учиш в Консерваторията, а не в УНСС…
Е: Не знам за УНСС, но смятам, че сме по-сплотени, знаем се от деца, а бъдещите икономисти дали започват да се занимават с икономика от 5 годишни?

А: Рисковете и преимуществата да изучаваш музика в България…
Е: Когато си музикант, трябва да си изключително прецизен и усърден. Но пък дори да сгрешим една нота, никой няма да умре, както се шегуват нашите преподаватели.  Рискове има във всяка професия, независимо дали се практикува в България или в чужбина. Лично аз се чувствам добре тук, пък и без това в момента навсякъде е криза, нали?

А: Всеобща криза върлува навсякъде, права си. Къде обичате да се събирате с колегите?
Е: На приятни места, но нямаме някакво определено любимо място. А музиката е навсякъде… особено, ако се изпълнява от Азис. (въздишка лека)

А: Кой друг класически концерт този месец си заслужава да се посети?
Е: Софийски солисти с на 26 април във Военния клуб.

Заразени с позитивно настроение, да послушаме…послушно.

„Чиракът магьосник“ – Пол Дюка

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=cqyVZK5yN1E]