ALCEST to the gleaming shelters hidden somewhere in the sun

Neige

ALCEST to the gleaming shelters hidden somewhere in the sun

14 години френската пост-рок група ALCEST не се спира. Neige (китара, бас, синтезатор и вокали) и Winterhalter (барабани) омайват с музика (самоопределят се като latterday French Dream-pop exemplars – разбирай го, както искаш, но ако не си ги слушал, веднага цъкни тук) и послания на френски и английски език в четири студийни албума.

[alert alert_type=““ ]Click here to read the interview with Winterhalter in English[/alert]

През януари 2014 г. ALCEST издадоха и нов албум – „Shelter“, за да се подслонят и откъснат от масовите музикални течения и за да докажат, че са от малкото групи, които не позволяват да им бъде вменявана посока на развитие. Ще ни го докажат и на живо по време на тазгодишното издание на Sofia Rocks…

Гроздан: Настръхвам само като си помисля как ще се изкефя по време на изпълнението ви на фестивала Sofia Rocks. За първи път ли ще посетите България? Kъде ви намирам в момента?

Winterhalter: Идваме в България за първи път и сме много любопитни за предстоящото шоу. Тъкмо се връщаме от турне в Япония и Китай, а сега ще вземем участие и в няколко летни фестивали. След лятото отиваме на турне в Южна Америка и после най-вероятно ще започнем работа по следващия албум. Утре (27 юни) сме на фестивала Hard Rock Laager в Естония, а следващата спирка от турнето ни е в София на 6-ти юли. Гответе се…

Вече втасахме, слушайки нон-стоп последния ви албум 🙂 . Много изпълнители смятат, че е безсмислено да се издават албуми, тъй като дори известни групи вече не могат да генерират сериозни приходи от продажби, както се получаваше преди години…

За мен най-важното е да запишем албум, който ни харесва, а след това да го популяризираме на сцена. Ако мислим само за печелене на пари, тогава може би не трябваше изобщо да се захващаме с музика 🙂. За мен издаването на сингъл е доста удачен начин за популяризиране на една група, но не е най-важният.

Новият ви албум „Shelter“ е различен от „Les Voyages De L’Âme“ от 2012 г. Какво ви накара да се отдръпнете от метъл звученето?

Alcest Shelter coverСмятам, че това е естественото развитие за ALCEST. Когато работихме върху песните от албума „Shelter“, знаехме, че някои фенове, които са ни открили с „Ecailles de Lune” или с „Les Voyages De L’Âme”, ще останат малко разочаровани. Но ако изслушате първия ни албум „Souvenirs d’un Autre Monde”, ще разберете всъщност колко е близък по звучене до „Shelter“. Музиката си е пак на ALCEST, просто е изпълнена по различен начин. Ние сме като камъните – всяка страна е различна от другите, но са свързани в едно цяло. Същото е и с албумите – във всеки намираме нашата музика, но я представяме по различен начин. Не искаме да свирим една и съща музика. Възползваме се от свойствата на звука, пред който няма бариери и изпробваме различни стилове, за да ги свържем в едно.

Какви музикални свръзки предпочиташ и какво влияе на вашия „камък”?

Слушам много музика, обичам връзките и експериментите с rock, hard rock и metal, но винаги се опитвам музиката на ALCEST да не се влияе от никакъв конкретен стил…

Получава ви се… Какво сте подготвили за българската публика на 6-ти юли по време на Sofia Rocks?

Ще изпълним песни от всичките албуми, очаквайте „най-доброто“ от ALCEST. Така тези, които не познават бандата, ще могат да открият нашия свят, а останалите – да го преоткрият.

ALCEST – Away

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=F7EDbMdxjfk]

Вижте също и: