Чакай 359 Hip Hop Awards 2014 и ей ти M.O.P.

359 hip hop awards 2014

Чакай 359 Hip Hop Awards 2014 и ей ти M.O.P.

Със сълзи от вълнение на очите на 5-ти февруари, след едно доста гангстерско измолване за един час по-рано тръгване от работа, се препъвах на юруш към НДК, където щяха да се проведат вторите церемонии по награждаването на български хип-хоп таланти – т.нар. 359 Hip Hop Awards 2014.

На централния вход ме посрещна една мощна, сплъстена и неправилна опашка, или по-скоро струпване, от хора на място. Толкова мощна, че към множеството се бяха инсталирали един продавач на царевица и една лелка, която продаваше гевреци на 1 лв. Бях принуден да си взема от нея едно парче, за да изкарам вечерта. Помръзнахме навънка още 20-ина минути, докато решат да ни пуснат и накрая влязохме.

Зала 1 си се беше напълнила не на шега, почти като за конгрес на БКП-то, само че съм сигурен, че на партийните сборове не е имало такава концентрация на пичета на кв.м. Имаше хип-хоп феи от всички категории – от тежки, недостижими български Бийонсета, които леко се носеха по етер с осезаема липса на  Джей-Зита около тях, през изпълнителки, танцьорки, фотографки, координаторки, фенки, суагърки, та и до най-обикновени туъркващи гърли. Тазове, тазове, гръдни стълбове, гръбначни кошове, мани-мани…

Най-отпред, току пред сцената, беше заградена ВИП ложата, където по-късно щяха да се настанят всички участници в награждаването. Към 21 ч. без малко още не бяха почнали нещата, Део се измъкна иззад завесите да се извини на народа, както винаги, много на ниво в такива ситуации. Тоят човек можеше и разлива на Бритиш Петролиум да го изкара, като лековато нацапване, стига пичовете от петролния магнат да знаеха, че наш‘то момче съществува.

Хахо-хихи, излязоха брейкърите от XNRG да подгреят и да се почне. Че то, кат се почна… 28 награди бяха раздадени в 28 категории. На сцената настъпи няк‘ва адска суматоха от хора, които излизат, получават награда, напускат, после се връщат от своя страна, те да връчват, след т‘ва идват пак да взимат още, всеки на всекиго дава статуетки, всички бяха наградени, всички бяха важни за хип-хопа, всички бяха победители, нямаше победени, освен (както по-късно стана ясно) тия „дето ни критикуват нас и не са ни изобщо на нивото“. Водещите, Део и Елена, също взеха награди. Елена излезе като водещ, после влезе и като изпълнител (Ice Cream), даде награда, взе награда. Део също, само че той два пъти пя и май два пъти взе награда, супер неочаквано, дори за самия него. Разбира се…

В крайна сметка Криско ги разби всичките с многопосочния си талант, плъзгащ се по тънкия бръснач на успеха, който се намира покрай съвършената среда между поп-клипове и два вида текстове – слаби имитации на стила на Ицо Хазарта и звучене на модерен рап с онова баунс тракането и корабните сирени, и електрогласове, сеш-ш-ш‘се. Криско беше удостоен с пет награди. Явно си го харесват.

359 Hip Hop Awards 100 kilaНеговият архивраг към момента, 100 кила, пък взе 359 Hip Hop Awards за най-добър албум и най-успешен рапър и беше обявен за такъв с невероятно секси чуждестранен акцент от някаква фамозна вносна афроперла, която също ни попя по-късно.

Изобщо, ситуацията беше на едно голямо, щастливо семейство, което бурно се радва на самото себе си. Целият SWAG беше леко контриран от две изказвания на стари кучета- Спенса, който изтъкна, че трябва „Малко по-малко блинг-блинг и малко повече микрофони и грамофони по логата, ако може“ и  Пешо Гетоман, който отбеляза, че едно време рапърите не си скубеха миглите и веждите.

Имаше и една агитка, която по-скоро бяхме дошли за M.O.P, чиито концерт беше част от програмата, заедно с концерт на Ив и поява на Редмен. М-м-м, да, Редмен се появи, някъде към 3-тия час на 359 Hip Hop Awards, посрещнахме го, той даже си изпя песента с Бобо и обеща, че ще се върне в БГ, щото много работа щял да има. Само дето М.О.Р нещо ги нямаше… Стана 00:20 ч., ние бяхме в НДК вече 4 часа, изпонаградиха се всички номинирани, ама концерт на М.О.Р, не се задаваше отникъде, Ив също не изскачаше.

Награждаванията рязко приключиха, завесата падна, почнаха да шетат сценични работници и един 359 Hip Hop Awards Spensглас, който не се материализира като човек, ни каза да не напускаме залата, защото следвали чужденците. После тръгна музичка. Да, де, ама завесата си продължаваше да бъде паднала, работниците работеха и ни‘къв знак от М.О.Р. Ние стояхме и се споглеждахме, и решихме да изчакаме един съратник да се върне от пушене, за да си ходим.

И тогава чудото се случи, завесата се вдигна и пред останалите 77-80 човека, излязоха М.О.Р. И-и-и… взривиха. Изпяха три техни песни, пуснаха DMX и Nirvana в компанията на работещите около тях сценични работници. По средата на 15-те си минути концерт, някъде към 00:30 ч. изфъфлиха, че Ив нямало да дойде за церемонията, заради зимни бури на летището в Ню Йорк. Изглеждаха, сякаш бяха се примолили на чистачките да ги оставят да попускат малко музика.

М.О.Р. изчезнаха толкова бързо, колкото и неочаквано изскочиха иззад завесата и всичко приключи. Останаха само шетащите сценични работници, ние с колегите и един малко странен вкус в устата на неясно чувство от всичко случило се тая вечер. Знам ли, предполагам, че пътят на еволюцията е трънлив и неравен и че можем да се надяваме, че в следващите издания ще има все повече демонстрация на „skillz” на всички нива и все по-малко блинг-блинг. На всички нива.

[flickr_set id=”72157640688466855″]