Пултовете на здрача [1]

Пултовете на здрача [1]

Earworm/ohrwurm или зациклящи в ухото мелодии

За няколко музикални особености, които трябва да се слушат само на тъмно. Ще ги разнищваме постепенно, за да не предозираме.

Всеки си слуша каквото си поиска (или си/се наложи), но свободният избор не успя да потисне изтъкването на няколко вътрешни и въшни стилистични отклонения в DJambore.

1) Earworm/ohrwurm или зациклящи в ухото мелодии.

Много звуци/припеви могат да се повтарят в главата на repeat, независимо дали са приятни или не.

Пример за червей в ухото е прословутата мелодийка при изчакване на отзив от оператор „Everyday I find, your love is all around me…”. Сигурно всички служители са заети да се усмихват, хипнотизирани от оригиналният звук, който продължава да кънти още 15 минути (в най-добрия случай), докато операторите не излязат от нирваната си. С малко упорство и много търпение, можете да се опитате да разберете кой е композирал и изпълнил песента. Но едва ли ще успеете.

Когато дори google мълчи, служителите на оператора са на разположение. Обаждате се, изслушвате божествената мелодия, питате любезния глас, дали може да ви каже кой изпълнява песента и след повторно изслушване на мелодията, мистерията не се разгадава. Учтивият глас ви информира: Композирано е специално за Mtel, но повече от това не мога да ви кажа…

Google може да не ви просветли за култовото парче, съчинено в чест на оператора, но все пак помага със сведения за т.нар. earworm. Ohwurm-ът се таи навсякъде – пробива в ритми като Who Let the Dogs Out (http://bit.ly/Oed5MT ), пъпли по The Whistle Song (http://bit.ly/VsLp0i) и се увива като змия в Paradise (http://bit.ly/nmeto6). Проучванията показват, че най-много се зацикля на простите песнички с кратък текст, повтарящ се мотив и жените се дразнят повече и по-дълго на набиващи се в мозъка мелодии (до тук няма изненади).

Хубавото в цялата червива история е, че можете да научите чужд език, именно благодарение на рецепторите в мозъка ни, които пускат 15 секунди от даден звук на repeat .

Разчленени линкове:

Повтаряемостта на тази песен в съзнанието на Джин Харис е довела до убийство

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“http://www.youtube.com/embed/HYR61KVK2q4″ frameborder=“0″ allowfullscreen></iframe>

DJ Earworm е намерил най-подходящото за стила му артистично име

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“http://www.youtube.com/embed/iNzrwh2Z2hQ“ frameborder=“0″ allowfullscreen></iframe>