Балканско замайване с Thanos от джипси пънк бандата Baildsa

baildsa tour

Балканско замайване с Thanos от джипси пънк бандата Baildsa

Ако някой е пропуснал да чуе гръцката джипси пънк банда Baildsa на живо, сега е моментът да се възползва и да си навакса.

[alert alert_type=”” ]Click here to read the interview with Thanos in English[/alert]

Гърците (Thanos Gountanos,  Yiannis Gountanos, Dimitris Havlidis, Yiannis Ioannidis, Paschalis Karvounaris, Othon Kokkinos и Yiannis Vamvakas) ще посетят 5 големи града по покана на Shangri Live. В София са на 8 април в клуб Строежа, в Пловдив – на 9 април в Полинеро Плейс, в Бургас – на 10 април в Бар Без Име, във Варна – на 11 април във Vintage 33, а във Велико Търново – на 12 април в Melon Live Club.

baildsa tour

Чудим се докъде го е докарала бандата, носеща име, звучащо ни като баница и какво ново има да ни изсвири по време на турнето си тази година. Отговаря ни силният вокал на Baildsa с благозвучно римуващи се имена Thanos Gountanos.

An: Привет-мривет от DJambore.com. Най-накрая се домогнахме до вас и се чудим какво интересно се случи по време на първото ви турне в България през изминалата година?

Thanos: Здравейте на всички от мен, Thanos, родом от Солун, Гърция. След турнето ни в България през ноември 2013 г., не издържахме много, много и решихме да се завърнем за още една силна доза концерти в страната през пролетта. Последният път избухнахме в 8 града, което ни помогна да заразим повече хора с джипси пънк звученето ни. Цялото турне беше организирано от Флориан Демирев и Shangri Live, които се постараха да ни разведат из малки и големи сцени в България. Запознахме се със страхотни хора и се разбихме от балкански партита! Публиката ни се радваше, а ние видяхме много красиви заснежени планини и се тъпчехме с вкусни български манджи и пиехме.

An:  Вкусно и пивко значи е било последното турне :). Предполагаме, че и това ще е в същия дух. Запознахте ли се с български изпълнители, които да имат сходно звучене до вашето?

Thanos: Отдавна слушаме българска музика, както фолклорни мотиви и вдъхновяващи изпълнители като Иво Папазов, Теодосий Спасов, Петър Ралчев, така и съвременни ъндърграунд банди като Pizza, Уикеда, Обратен ефект, Svetlio and The Legends, Хиподил и Q-Check. Иска ми се се пак да се видим с тях по време на второто ни турне!

baildsa tour 2014An: Със сигурност ще се засечете.:) Какво е общото между публиката в България, Гърция, Македония, Турция…

Thanos: Общото е, че балканската публика обича да пее и да танцува, изобщо хората кипят от енергия и ентусиазъм. Музиката е основен начин за комуникация. Винаги изпетите послания носят повече сила и зареждат публиката…

An: Посланията ви са яки и името на групата е много добро, звучи ми много сходно до любимата ни „баница“…

Thanos: Ха-ха-ха. По принцип думата baildsa e от турски произход, като произнасянето в различните балкански страни варира, а значението й е нещо от сорта на „замайвам се, припадам“ и/или „писна ми“. Заради смисъла й решихме, че пасва на избухващите звуци, които замайват по време на концертите ни.

An: Името на последния ви албум United States of Balkans също носи послание. Освен изпетите послания, храната и замайването, какво друго може да обедини Балканите?

Thanos:  Когато през октомври 2011 г. излезе “United States of Balkans” или U.S.B., бяхме сигурни, че това е проектът, за който сме мечтали. Името му изразява единството между хората и е против изкуственото разделяне чрез граници, раси, националности и т.н. Разделение няма – хората се допълват едни други. Когато пътуваме възприемаме съседите си без предразсъдъци, с отворени сърца… И така се сприятеляваме с хора по целия свят.

An: А обикаляли ли сте по фестивали, Гуча например?

Thanos: Участвали сме в големи фестивали в Гърция, Македония и Турция, както и на няколко феста в България през лятото. Супер много се изкефихме, че подгрявахме Manu Chao в Скопие. Знаете, че Гуча е раят за балканска музика. За жалост досега сме имали участие на феста, а много ни се иска. След пролетното ни турне в България се отправяме към Турция за 3 концерта  – един в Анкара и два в Истанбул.

An: Натоварена програма… А какво различно да очакваме по време на второто ви турне тук?

Thanos: Ще ви изкъртим с нови песни, които подготвяме за втория албум. Гответе се и за един специален кавър на балада стил Baildsa… Ще обикаляме и изнасяме концерти в приятна компания, тази на Обратен ефект (във Варна), на Toy Letters (в София) и Нещо Цветно (в Пловдив). Почваме ви на 8-ми април в столичния клуб Строежа.